Těstoviny zapečené se sýrem a se špenátem. Pravá Itálie na českém jídelním stole = spokojenost jistá
Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem, zkuste si je udělat zapečené se sýrem a se špenátem. Určitě nebudete litovat.
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali.
- těstoviny 400 g
- smetana na vaření 250 ml
- chedar strouhaný 300 g
- hořčice dijonská
- špenát čerstvý 150 g
- mléko 500 ml
- sůl
- pepř
Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!
Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.
Zkuste však dnes zapékané těstoviny se sýrem a se špenátem.
Postup:
Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu tak, aby byly na skus. Pak je scedíme a vrátíme do hrnce
Troubu předehřejte na 200 °C.
Scedíme je a vrátíme do hrnce, na mírně rozpálený sporák. Přilijeme mléko, smetanu, vsypeme 180 g strouhaného čedaru, přidáme hořčici, promícháme, podle chuti osolíme, opepříme a za stálého míchání chvíli vaříme, aby se tekutina zredukovala a zhoustla.
Nakonec vmícháme oprané a osušené listy špenátu, zbavené tuhých řapíků a žeber.
Směs nasypeme do zapékacího pekáče, zasypeme zbylým sýrem a pečeme 10-15 minut nebo dokud se sýr neroztaví.
Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).
Dobrou chuť!
Související
-
Gratinované těstoviny se špenátem, kuřecím masem a strouhaným sýrem. Nostalgie v novém kabátě
Zapečené těstoviny jsou velmi rychlé a jednoduché jídlo, při jehož přípravě není třeba se striktně držet předepsaných surovin. Navíc je zvládnou připravit i začátečníci.
-
Místo šunkafleků zapečte těstoviny s brokolicí. Zelená je typická pro jaro, kdy se příroda probouzí
Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům, přitom vždycky vypadají tak, že jste si s nimi dali patřičnou práci. A nemusíte je připravovat zvlášť.
-
Těstoviny se špenátovo-brokolicovou omáčkou. Pokud milujete zelenou barvu, budete doslova nadšeni
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin nepotřebujete mnoho dalších surovin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.