Těstoviny se špenátovo-brokolicovou omáčkou. Pokud milujete zelenou barvu, budete doslova nadšeni

Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší! 

Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.

Zkuste však dnes těstoviny se se špenátovo-brokolicovou omáčkou!

Suroviny:
500 g těstovin, 200 ml smetany ke šlehání 33%, 300 g mraženého listového špenátu, brokolice, česnek, 150 ml zeleninového vývaru, citronová šťáva,
olivový olej, sůl a čerstvě namletý pepř, tvrdý sýr na strouhání

Postup:
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu.
Na pánvi rozpálíme olej a přidáme špenát a necháme ho povolit.
Brokolici rozdělíme, spaříme v horké vodě a ihned omyjeme v ledové vodě, tak zůstane hezky zelená.
Polovinu brokolice přidáme ke špenátu, prolisujeme česnek, zalijeme vývarem a necháme projít varem. Směs rozmixujeme, přidáme smetanu a znovu krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).

Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové.

těstoviny
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka