Tipy na víkend v Pardubickém kraji: jarmark v Hlinsku, otevřený Rabštejnek i oslava v Automatických mlýnech

26. září 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na Žamberský parostrojní festival, zúčastněte se slavnostního otevření hradu Rabštejnek nebo oslavte rok od otevření Automatických mlýnů v Pardubicích.

Na sobotu je naplánovaný Žamberský parostrojní festival. Od 10 do 18 hodin uvidíte v Muzeu starých strojů a technologií v provozu některé historické exponáty. Těšit se můžete třeba na tovární úzkokolejku, parní válce nebo lokomobilu.

Na jarmark do Hlinska i do Opatovic

Svatováclavský jarmark bude v sobotu v Hlinsku. V památkové rezervaci Betlém a před Orlovnou návštěvníci uvidí ukázky řemesel, vystoupení místních folklorních spolků, uslyší pohádku O drakovi nebo koncert středověké hudby. Jarmark potrvá od 9 do 17 hodin.

Svatého Václava tradičně uctí i v místní části Opatovic nad Labem. Pohřebačský jarmark nabídne kromě lidových řemesel taky bohatý kulturní program. Patronem akce bude písničkář Michal Horák. Vystoupí třeba i zpěvačka Šárka Vaňková.

Poprvé na Rabštejnek

Slavnostního otevření hradu Rabštejnek u Chrudimi se můžete zúčastnit v sobotu. Od 14 hodin bude pro návštěvníky připravené povídání o památce, ukázky historického šermu i putování za pokladem. Zájemci se podívají do nově opravených prostor, do malého hradního muzea nebo na výstavu obrazů.

Noc vědců na univerzitě

K Noci vědců se tento pátek přidá i Univerzita Pardubice. Nahlédnout díky tomu můžete do laboratoří Technologického areálu UPCE. V Doubravicích potkáte výzkumníky ze všech sedmi fakult. Letošní téma Proměna se promítne do experimentů a demonstrací. K cestě na místo můžete využít speciální okružní autobusovou linku.

Mlýny slaví rok

V pardubických Automatických mlýnech budou v sobotu slavit rok od otevření. Při této příležitosti můžete zajít na komentovanou prohlídku areálu, zdarma si prohlédnout místní výstavy, zúčastnit se promítání dokumentu o Josefu Gočárovi a mnoho dalšího. Program bude pokračovat až do neděle.

Gočárova Galerie působí na břehu Chrudimky jako zaoceánská loď

Poslední jízdy po úzkokolejce

Den mladějovské železnice bude v sobotu v Mladějově na Moravě. Zájemci mají letos poslední možnost svézt se parním vlakem po úzkokolejce. Hlavní program začne ve 12 hodin přehlídkou lokomotiv v pohybu. Součástí akce budou také prohlídky Průmyslového muzea Mladějov.

Výstava pro houbaře

Do Dolního Újezdu můžete o víkendu zajít na výstavu hub. V budově chovatelů budete moct kromě obdivování exponátů přinést také vlastní nálezy, které vám pomůžou určit odborní poradci. V sobotu bude výstava přístupná od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 16 hodin.

Dožínky: koncerty, řemesla i zvířata

V Pardubicích můžete v neděli navštívit Krajské dožínky. Hlavní program včetně hudebních vystoupení bude od 11 do 19 hodin na Pernštýnském náměstí. Na Komenského náměstí se budou od 11 do 18 hodin prezentovat odborné školy, seznámíte se tam s řemesly, tradicemi a zvířaty.

Spustit audio

Související