Tipy na víkend v Pardubickém kraji: koncert pro Ukrajinu, autorské čtení, dětský bazárek

11. březen 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte se podívat na novou výstavu do Regionálního muzea v Chrudimi, seznamte se s nejnovějšími výtvarnými trendy v Litomyšli nebo si poslechněte autorské čtení v pardubickém Divadle 29.

V pátek se můžete v České Třebové zúčastnit benefičního koncertu pro Ukrajinu. Bude od 19 hodin ve velkém sálu Kulturního centra. Uslyšíte tam skladby významných autorů v podání Komorního orchestru Jaroslava Kociana. Podrobnosti najdete na stránkách www.kcct.cz.

Jan Žižka na Chrudimsku

V Regionálním muzeu v Chrudimi v pátek začíná nová výstava. Má připomenout tažení Jana Žižky Východními Čechami v roce 1421. Dozvíte se tam, jak tato událost ovlivnila život na Chrudimsku, uvidíte repliky husitských zbraní i archeologické nálezy. Muzeum je otevřené od úterý do neděle od 9 do 17 hodin.

Sobota plná kreativity

Sobotu můžete strávit na rodinném festivalu Kreativ Litomyšl. Od 9 do 16 hodin se budou návštěvníci na litomyšlském Zámeckém návrší seznamovat s nejnovějšími trendy ve tvoření a budou si moct prohlédnout ruční výrobky českých tvůrců. Chybět nebudou ani dílničky, ve kterých si vyzkoušíte různé výtvarné techniky. Více informací se dozvíte na stránkách www.kreativlitomysl.cz.

O arcivévodovi a kamnech

V moravskotřebovském muzeu bude od soboty nová výstava. Organizátoři ji připravili na počest 125 let od návštěvy arcivévody Evžena v Moravské Třebové. Část výstavy je zaměřená také na vývoj kamnářství. Vernisáž výstavy bude v sobotu od 15 hodin. Bližší informace jsou na webu muzea.

Vytřiďte si doma šatník

Dětské oblečení, hračky, knihy a další potřeby budete moct nakoupit nebo prodat v sobotu v Chocni. V místním domu dětí a mládeže bude totiž od 14 do 17 hodin Dětský bazárek. O přesném průběhu akce se dočtete na stránkách www.ddmchocen.cz.

Čtení pro náročnější posluchače

Autorské čtení si můžete poslechnout v sobotu od 19 hodin v pardubickém Divadle 29. Seznámíte se tam s knihami vydanými nakladatelstvím dybbuk. To se zabývá literaturou, která nezapadá do klasických literárních žánrů, je z menšinových jazykových oblastí nebo má neobvyklý přístup k různým jevům. Svou nejnovější tvorbu na akci představí autoři Daniel Hradecký, Vojtěch Němec a Ivan Acher.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.