Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Muzejní noc v Chrudimi i jízda motoráčkem do Prachovic

27. srpen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zavzpomínejte na rok 1917 v Mladějově na Moravě, podpořte dobrovolné hasiče na Mistrovství ČR ve Svitavách nebo si užijte zábavné odpoledne v Sezemicích.

V pátek bude v Chrudimi Muzejní noc. Od 18 do 23 hodin tak budete moct zdarma navštívit všechna tři muzea. V Muzeu barokních soch budou mladí i dospělí návštěvníci objevovat historii, odpovídat na hádanky a plnit úkoly přímo v expozici. V Regionálním muzeu se zase seznámíte s netopýry a Muzeum loutkářských kultur nabídne hned několik výstav.

Zpět do roku 1917

Do Mladějova na Moravě v sobotu přijedou vojáci rakousko-uherské, německé císařské i ruské armády. Připomenou tak události první světové války. V areálu úzkorozchodné dráhy uvidíte po celý den obrněná vozidla, kanony, parní vlak a za dobrého počasí i letectvo.

Čtěte také

Jak žil rod Auerspergů

Na zámek Slatiňany se přes víkend vrátí knížecí rodina Auerspergů z 19. století. Na prohlídce uvidíte oba manžely Vilemínu a Franze Josefa, jejich pět dětí, komornou, učitelku baletu i francouzskou vychovatelku. Prohlídky jsou v sobotu i neděli od 16 do 19 hodin.

Třicetiletá válka na Svojanově

Na hradě Svojanov o víkendu spolek Honorata připomene třicetiletou válku. „Určitě nebude chybět bitva. Dramatickou válečnou scénu doplní i další vystoupení, jako šermířské potyčky, ukázky palných zbraní. Připravené jsou i tanečnice, bubeníci a mistr kat,“ vysvětluje vedoucí spolku Petr Kubíček. V sobotu v 11 hodin vystoupí také představitelka princezny Arabely, Jana Nagyová. Hrad je otevřený vždy od 9 do 18 hodin.

Motoráčkem do Prachovic a zpět

V sobotu z pardubického hlavního nádraží v 8:50 vyrazí motoráček. Pojede přes Přelouč, Choltice, Heřmanův Městec do Prachovic. Tam bude pro zájemce přistavený autobus, který je doveze na zříceninu hradu Lichnice. Zpět do Pardubic vlak přijede ve 14:30.

V neděli se v Pardubicích můžete svézt historickým trolejbusem. Vyjede ze Třídy míru v 15:30 a v 17 hodin. Pokračovat bude přes nádraží, Masarykovo náměstí, Stavařov, Globus do Bohdanče a zpět. Podrobnosti najdete na stránkách www.motoracek.cz.

MČR dobrovolných hasičů

Ve Svitavách bude v sobotu Mistrovství České republiky dobrovolných hasičů. Poprvé budou soutěžit i ženy. Na svitavském náměstí od 8:30 do 15:30 uvidíte závodníky běhat s požárními hadicemi, přenášet těžké objekty, stoupat po žebřících a zdolávat mnoho dalších disciplín.

Koncerty i hry v Sezemicích

Sobota v Sezemicích bude plná koncertů a her. Od 14 hodin vystoupí v areálu Spartak zpěvačka Magda Malá. Od 15 hodin je pak připravená dopravní soutěž na kolech a koloběžkách nebo výstava modelů nákladních aut. V 18 hodin uslyšíte koncert country skupiny Medvědi.

Spustit audio

Související