Tipy na víkend v Pardubickém kraji: ztracené figurky z betléma, retro hračky nebo hledačka na Dolní Moravě

14. leden 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Poslechněte si o příběhu kostelních zvonů v Horní Čermné, vyzkoušejte si práci linorytce v Litomyšli nebo pomozte muzejníkům z Ústí nad Orlicí najít ztracené figurky z betléma.

V pátek si můžete do hornočermenského kostela přijít připomenout pád zvonu z místní věže. Od 18 hodin uslyšíte 80 let starou báseň, kterou napsal František Šilar po zabavení zvonů Němci. Právě při této události jeden zvon spadl. Vzpomínku doplní také promítání dobových fotografií.

Pozorování exotického ptactva

Kolumbijský ptačí svět poznáte na interaktivní výstavě v Turistickém informačním centru Pardubice. S sebou si stačí vzít mobilní telefon, přes který poté budete moct nahlédnout do života ptáků. Výstava bude k vidění od pátku až do 14. února.

Jak se stát linorytcem

V sobotu bude v litomyšlském domě U Rytířů výtvarná dílna. Od 9:30 do 12 hodin se tam budou děti i dospělí učit tvořit obraz pomocí linorytu. Nejen tuto grafickou techniku pak můžete jít obdivovat do Městské galerie Litomyšl na výstavě Výtvarná Litomyšl ‘21.

Renesanční dům dostal název podle postav rytířů na fasádě

Retro hračky ve Skutči

Na výstavu Retro hračky se můžete přijít podívat do Městského muzea Skuteč. Už jen do příští neděle tam jsou k vidění hračky z druhé poloviny 20. století. Muzeum je otevřené každý den od 9 do 12 a poté od 13 do 17 hodin.

Hledačka na Dolní Moravě

Na Dolní Moravě se můžete vydat na procházku plnou hádanek, šifer a dalších úkolů. Začátek zhruba 2,5kilometrového okruhu je na parkovišti autobusové zastávky Dolní Morava - Konečná. Podrobnosti se dozvíte na stránkách www.cestickou.cz.

Pokud se o víkendu chystáte za sněhem, většina areálů v kraji má už otevřeno, sněhové podminky ale stále nepřejí běžkařům:

V muzeu řádí skřítek Záškodníček

V Městském muzeu v Ústí nad Orlicí se objevil skřítek Záškodníček a ukradl pět figurek z betlému Jiřího Knapovského. Pomozte muzejníkům najít ztracené figurky. Pokud se vám jich podaří najít všech pět, můžete si vyzvednout odměnu. Výstava Jiřího Knapovského je přístupná už jen do neděle.

Spustit audio

Související