Toužíte po zážitku? Zkuste zajít na saunový ceremoniál

19. srpen 2020

Saunování v klasické finské sauně je pro posílení imunity velmi dobré, ale někomu se může zdát příliš nudné. Češi mají rádi zpestření. Proto se u nás stále více rozmáhají saunové rituály, které provádí saunér nebo dokonce saunový mistr.

Jak takový saunový ceremoniál vypadá? To nám řekl mistr v tomto oboru Jan Kovárník.

Saunér potřebuje ke své práci několik nezbytných věcí. „Připraví si kbelík s vodou a ledové koule, na které nakape oleje s esencemi. Dále jsou potřeba ručníky, vějíř, osvětlení a hudba. Jakmile dá saunér povel, mohou návštěvníci vstoupit. Ti se usadí, saunér řekne pár slov ohledně hygieny a ceremoniál může začít,“ popisuje první kroky Jan Kovárník.

K saunování neodmyslitelně patří také specifické rituály

Saunér pustí hudbu, pohybuje se v jejím rytmu a rozvíří vzduch v sauně ručníkem. Přitom postupně hází ledy s esencemi na rozpálené kameny. Pak termickým nárazem tzv. hodí horký provoněný vzduch na návštěvníky. Ručník se v té chvíli změní v pevnou desku. Ceremoniál může být dynamický, relaxační, tematický nebo dokonce divadelní. Od toho se odvíjí síla nárazu vzduchu. Pokud je vystoupení saunéra kvalitní, bývá odměněno potleskem.

Mistrovství světa v saunových ceremoniálech

Existují nejen saunéři, ale také saunérky. Mistryní republiky je například Eliška Blažková. Jan Kovárník bude o titul Mistra republiky v saunových ceremoniálech usilovat v Čestlicích od 16. do 20. září. Na mistrovství je zvaná široká veřejnost, stejně tak na mistrovství světa. To se bude konat příští rok v Polsku. Už teď tam vzniká speciální stavba sauny v antických tvarech.

Ne každý se může stát saunérem

Saunér nemusí být žádný model. Ale v každém případě musí mít dobrou fyzickou kondici a zvládat horké prostředí. Něco jiného je v sauně při devadesáti stupních sedět, a něco jiného se pohybovat nebo dokonce tančit a mávat ručníkem. Proto si trénér Jan Kovárník adepty na saunéry nejprve vyzkouší přímo v sauně, aby zjistil, co vydrží. Teprve potom zkoumá jejich pohybové schopnosti, eventuálně dar řeči.

Zajímavost z Finska

Rozdíl v saunování mezi Českem a severskými zeměmi je velký. Sauny mají ve Finsku či Švédsku skoro všichni. A když přijde návštěva, jde automaticky právě tam. V sauně se nahlas debatuje o všem možné. Saunu mají podle Jana Kovárníka dokonce i na vládě a mnoho politiků řeší politická rozhodnutí hezky za tepla.

Spustit audio

Související