Trdelník

Potřebujete:0,5kg polohrubé mouky,75g krystalového cukru,½ kostky droždí,75ml vlažného mléka,3 žloutky,Špetku soli,75g rozpuštěného másla,1 vejce na potření,trubičky na pečení Na posypání:100g sekaných oříšků,½ lžičky skořice,75g krystalového cukru

Postup:
Z malého množství cukru, mléka, droždí a mouky si zaděláme kvásek. Vzešlý kvásek zapracujeme do mouky se špetkou soli, přidáme vlažné mléko, žloutky a rozpuštěné máslo. Vypracujeme tužší těsto, které necháme vykynout. Pak těsto vyklopíme na vál a připravíme si tři větší bochánky, které necháme asi 10 minut kynout. Pak si jednotlivé bochánky rozválíme na tloušťku 1 – 1,5cm. Rádýlkem si placku rozkrájíme asi na osm pruhů. Trubičky si namastíme máslem a pak na ně natočíme těsto. Trubičky s těstem si vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a obalíme ve směsi z ořechů, skořice a cukru. Pečeme při 180 stupních asi dvacet minut.

autor: posluchačka Českého rozhlasu

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.