Tři recepty na velikonoční pečení

Velikonoce jsou svátky jara a snad v každé domácnosti se barví vajíčka a objeví se pomlázka z vrbových proutků. Na svátečním stole by neměla chybět nádivka z kopřiv a sladké pečivo. Vyzkoušejte některý z našich receptů na beránka, mazanec nebo jidáše.

1. Mazanec

Velikonoční svěceník neboli mazanec se pekl tradičně na Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli.
Jeho složení se lišilo podle toho, pro koho byl určen. Pro čeledíny byl z obyčejného kynutého těsta, bohatší hospodyňky přidávaly rozinky a mandle.

Mazanec by na velikonočním stole neměl chybět

Suroviny:
400 g polohrubé mouky
20 g droždí (půl kostky)
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2 dl mléka
100 g másla
3 žloutky
špetka soli
50 g rozinek
rum na namočení rozinek
vejce na potření
50 g mandlových lupínků

Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Do hrníčku dáme trochu vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobíme droždí.

V míse smícháme mouku, máslo, sůl, cukr, droždí a zbytek mléka, vanilkový cukr a žloutky a vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky namočené v rumu, lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu kynout.

Z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme asi 30 minut kynout.

Povrch bochníku nakrojíme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme asi 30 minut.

2. Jidáše

Mezi tradiční velikonoční pečivo patří jidáše

Velikonoční jidáše připomínají svým tvarem provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše. Pokud by vám při téhle představě jidáše nechutnaly, zatočte je při pečení jako uzlík, nebo do tvaru šneka. Podle tradice se jí na Zelený čtvrtek ráno a mají chránit před hadím uštknutím.

Suroviny:
250 ml mléka
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
2 žloutky
1 vanilkový cukr
půl kostky droždí
sůl
90 g cukru
120 g másla
citrónová kůra

Na potření
1 vejce
2 lžíce medu
1 lžíce másla

Postup:
Připravíme si kvásek z trošky vlažného mléka, lžičky cukru a droždí a necháme chvíli odpočinout. Poté přidáme po částech mléko, mouku, špetku soli, cukr, vanilkový cukr, žloutky, máslo a zaděláme v tužší těsto, které se nelepí.

Vzniklý bochánek lehce poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 45 minut kynout.

Pak dáme na vál a vyválíme si válečky 1 až 1,5 cm silné a 25 cm dlouhé. Svineme je do závitku nebo zapleteme. Necháme ještě na plechu asi 15 minut kynout. Před pečením je potřeme rozšlehaným vajíčkem s medem a rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě asi dvacet minut dozlatova.

Vychladlé je můžeme rozříznout a potřít máslem a medem.

3. Velikonoční beránek
Velikonoční beránek by na slavnostně prostřeném stole neměl chybět a určitě i vy máte svůj tradiční rodinný recept. Pokud vyzkoušíte ten náš, překvapí vás jemná chuť kokosu a kandovaného ovoce.

Suroviny:
3 vejce
150 g cukru krupice
1 smetana ke šlehání
2 lžíce rumu
vanilkový cukr
175 g hladké mouky
175 g polohrubé mouky
půl hrnku kokosu
1 prášek do pečiva
kandované ovoce

Velikonoční beránek

Postup:
Vajíčka utřeme s cukrem, přilijeme šlehačku a rum. Zapracujeme prášek do pečiva s moukou, kokosem a vanilkovým cukrem.

Vše smícháme a vytvoříme hladké těsto. Formu na beránka vymažeme olejem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a nalijeme těsto. Pečeme asi 45 minut na 180 stupňů.

Po vyndání můžeme polít čokoládovou nebo citrónovou polevou. Kolem krku můžeme beránkovi uvázat mašli a jako oči dát rozinky.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.