Trochu větší perníková chaloupka. A v ní desítky dalších

22. květen 2021

Království perníku v Rábech pod Kunětickou horou je největší expozicí svého druhu v Česku. O výrobě perníku se tam dozvíte skoro všechno, hlavně o fenoménu toho pardubického. Procházet budete říší přímo pohádkovou.

Lovčí zámeček je tak trochu pohádkovou stavbou už sám o sobě. Připomíná roubenku, dřevem je ale jen obložený. Letohrádek si nechal postavit baron Richard Drasche z Wartinbergu (1850-1923), který v roce 1881 koupil pozemky na Kunětické hoře, včetně zříceniny hradu. Lovecký zámeček vybudoval podle projektu architekta Františka Schmoranze ml. během jednoho roku, a to hlavně jako reprezentativní sídlo pro hosty, kteří se často účastnili parforsních honů.

Jedna z největších perníkových chaloupek v expozici

Zámeček v minulosti sloužil k bydlení, jako penzion, ale také ústav sociální péče. V roce 2003 se zdevastovaný objekt proměnil v pohádkovou Perníkovou chaloupku s muzeem. Prohlídková trasa vede několika místnostmi a sály, na své si tam přijdou děti i dospělí, protože prohlídky jsou přizpůsobené věku návštěvníků. Děti vede příběh o perníkové chaloupce, jejich rodiče se zase mohou ponořit do historie perníkářského řemesla.

Nejen chaloupky. Taky betlém a kočár

V expozici Království perníku uvidíte přes tisíc perníků z celého Česka. Ve vitrínách jsou seřazené nejen podle témat, ale také techniky zdobení. Většinou se jedná o vítězné práce z různých cukrářských soutěží. Jsou to jak perníky vytlačované z historických i novodobých forem, ale také perníků z volné ruky. Dvorními perníkáři Království pod Kunětickou horou jsou hlavně mistři perníkářského řemesla z Pardubic, Jarmila Janurová a Pavel Janoš.

V perníkovém království můžete sledovat i vlastní výrobu perníku, a to v „kuchyni ježibaby“ a při speciálních akcích si třeba zkusit těsto natlačit do perníkové formy. Těch jsou v muzeu stovky. Vytvořili je převážně řezbáři z Hořic, Oldřich Kvapil, který za svou dlouholetou řezbářskou práci obdržel v roce 2003 titul "Nositel lidové tradice" a Aleš Vostřez.

Císařský kočár je největší dřevěná forma na perník, kterou můžete v perníkovém muzeu vidět. Aleš Vostřez ji vyřezal podle pohlednice z Vídně. Forma je dlouhá jeden metr a perníky z ní musely vznikat v pekárně ve velké peci. Jeden z kousků je skutečně hotovým uměleckým dílem, protože je kolorovaný a ozdobení do posledního detailu.

Autory většiny perníkových forem jsou hořičtí řezbáři

Letošní novinkou v Království perníku je betlém, jak jinak než perníkový. Uvidíte ho v jednom z reprezentativních sálů prvního patra loveckého zámečku. To už budete mít za sebou cestu tmavým lesem, projdete nebem a kdo chce, může se sklouznout přímo do pohádkového pekla. V Perníkové chaloupce funguje také občerstvení a návštěvu Království perníku si můžete prodloužit procházkou po pohádkové stezce parkem.

autor: BRA
Spustit audio

Související