U Vysokého Mýta žijí predátoři. Uvidíte je docela zblízka

3. září 2022

Přestože Pardubický kraj nemá klasickou zoologickou zahradu, je celá řada možností, kde se setkat s exotickými zvířaty. Nově třeba s aligátory.

Zahrada Harta s naučnou stezkou na okraji Vysokého Mýta nabízí procházku okolo výběhů lam, pštrosů, uvidíte tu jaka domácího, velblouda, africké zebu, spoustu exotických papoušků, ale hlavně také celou řadu druhů želv. Právě chov plazů je totiž doménou zakladatele zahrady Luďka Hojného. Letos si k želvám pořídil i párek aligátorů severoamerických.

Aligátoři jsou zatím ještě mláďata, i tak ale už jejich délka přesahuje přes metr. Porostou po celý život a jednou by mohli měřit třeba čtyři metry. Současný výběh s bazénem „alíkům“, jak Luděk Hojný svým aligátorům říká, prozatím stačí.

S ostatními se zatím snesou  

Venkovní bazén pár aligátorů sdílí s dospělými želvami nádhernými. Vzájemně se respektují, i když v přírodě patří želvy k jejich přirozené potravě. Luděk Hojný aligátory krmí nejčastěji sladkovodními rybami nebo kuřaty.

Chovatel Luděk Hojný aligátory krmí nejčastěji rybami a kuřaty

Aligátoru severoamerickému se také říká mississippský nebo aligátor štikohlavý. V přirozeném prostředí žije pouze na jihovýchodě USA, na březích řek a v bažinatých oblastech. Samci tam mohou dorůstat až pětimetrové délky. Mláďata se nejčastěji krmí hmyzem, s přibývající váhou a velikostí začnou požírat ryby, menší plazy i savce. Samice jsou březí dva měsíce a do hnízd kladou až několik desítek vajec.

Na stezce potkáte i největší želvy světa

Luděk Hojný se chovu plazů věnuje už od dětství, roky studoval jejich život přímo v tropických oblastech. V subtropickém skleníku i ve venkovních výbězích chová desítky druhů želv, například želvy ostruhaté, pardálí, černavé, želvy nádherné, žlutolící, dlouhokrčky australské nebo kožnatky floridské.

Mezi největší želvy, které žijí v hartecké zahradě, patří masožravé kajmanky a ve venkovním výběhu si můžete prohlédnout skutečně ty největší želvy světa, želvy obrovské. Samci Forest a Junior doputovali do Vysokého Mýta z plzeňské zoo v roce 2021.

Samci želvy obrovské Junior a Forest zahradu obývají od roku 2021

Zahrada Harta je největší exotická zahrada v našem kraji, její cesty vás ale dovedou také k výběhům domácích hospodářských zvířat. Harteckou stezku najdete na okraji Vysokého Mýta, v místní části Voštice. Areál se nachází těsně u silnice 1/35. V zahradě si můžete také zarybařit nebo si prohlédnout zbrusu nový přírodní biotop, který patří obojživelníkům a plazům.  Novinkou je také venkovní voliéra s papoušky ara.

autor: BRA
Spustit audio

Související