Učíme se drátkovat a batikovat

18. prosinec 2014

Co je jednodušší? Asi batikování. Potřebujete jen světlé tričko z přírodního materiálu, barvy na textil, hrnec a vařečku, ocet a provázek. Ale jde to i bez provázků.

Nejjednodušší způsob batiky bez použití provázků

Do hrnce dáme vařit vodu, přidáme barvu a do horké vody vložíme tričko. Necháme asi 15 minut při mírném varu louhovat. Poté necháme vychladnout, abychom se neopařili, vyjmeme tričko z hrnce, vyždímáme, důkladně vymácháme v octové vodě, aby se barva ustálila a potom už ho jenom pyšně nosíme.

Vázaná batika

Klasická vázaná batika je snad neznámější způsob dekorace textilu pomocí barev. Hodí se spíše na světlé, přírodní materiály. Látku pevně zavážeme provázkem nebo obinadlem nebo stáhneme gumičkami, čímž ochráníme původní barvu. Na látce vytváříme kroužky (můžeme si pomoci např. vložením a zavázáním korálku) nebo pruhy (stažením látky po celé délce). Následně nabarvíme látku povařením v dostatečně velkém hrnci s připravenou barvou nebo v pračce. Vždy postupujeme podle návodu na konkrétních barvách. Proces zavazování a rozvazování můžeme několikrát zopakovat, při barvení postupujeme od nejsvětlejšího odstínu k nejtmavšímu. Po barvení v poslední barvě zbavte látku provázků, vymáchejte a zafixujte v octové vodě.

Šitá batika

Šitá batika je podobná batice vázané, místo svazování však vzor vytvoříme šitím. Šitá batika je sice pracnější, ale tímto způsobem můžeme vytvořit konkrétní vzory, větší detaily, přesné obrázky. Použijeme raději pevnější nit. Místa, která chceme ponechat světlá, na látce jednoduše prošijeme. Chceme-li vytvořit silnější linii, prošijeme místo dvakrát. V kombinaci se skládáním můžeme vytvářet i pravidelné geometrické vzory. Po prošití nit pevně stáhněte a při barvení postupujte jako u vázané batiky. Látku lze samozřejmě párat a prošívat opakovaně. Při barvení potom opět postupujeme od nejsvětlejší barvy k nejtmavší. Na závěr samozřejmě nit vypářeme, látku důkladně vymácháme a stabilizujeme v octové vodě.

Sypaná batika

Na sypanou batiku látku nejprve namočíme ve vodě se lžící kuchyňské soli, rozložíme na igelit a posypeme práškovými barvami dle fantazie. Vytváříme vzory, spirálky, pruhy nebo jen tak namícháme pár barviček. Výsledek opět zakryjeme igelitem a pečlivě srolujeme. Celý balíček vložíme do igelitového sáčku a pečlivě uzavřeme. Balíček fixujeme 20ti minutovým povařením v hrnci s vodou. Dbáme na to, aby voda nepronikla dovnitř a barvy se nerozpily. Látku lze zafixovat i v mikrovlnné troubě, kdy sáček na několika místech propícháme a 5-10 minut fixujeme „vařením“ v mikrovlnce. Celou dobu látku sledujeme a čas fixace upravíme dle potřeby. Samotná fixace je v tomto případě klíčovým momentem a určuje úspěch či neúspěch celé sypané batiky.

Batika za studena

Speciální barvy pro batiku za studena mají velkou výhodu v tom, že nemusíte rozmíchávat a vařit velká množství barvy a manipulovat s horkou tekutinou. Při práci je ale potřeba používat gumové rukavice. Barvy v prášku rozmícháme s vodou a pomocí lahvičky s aplikátorem nebo injekční stříkačky naneseme na mokré, předem zavázané tričko nebo jinou látku, kterou jsme položili na igelit. Barvy se tak dají aplikovat s velkou přesností. Látku lze libovolně svazovat, sešívat, barvy na batiku za studena lze také s úspěchem použít na voskovou batiku. Po ukončení práce stabilizujeme barvenou látku ve fixačním roztoku.
Existuje mnoho způsobů batikování. Dalším je například batika v páře. A ti nejšikovnější na trička malují různé motivy speciálními barvami na textil. A právě šikovná Olga Ningerová nás inspirovala v dnešní Radioporadně. Kromě batikování se pochlubila i svým drátenickým uměním. Na jedné z mnoha akcí potkala pardubického dráteníka Aleše Kulhánka. Ten jí ukázal základní postupy a od té doby se Olga Ningerová do drátků zamilovala. Teď před Vánocemi vyrábí anděly nejrůznějších velikostí a tvarů. Navíc spojuje dráty s jutou. Drátování je sice koníčkem pro lidi se šikovnýma rukama, ale není tak nákladný. Potřebujete jenom různé tloušťky drátků a několik druhů kleští. A potom už jen trpělivost, chuť a šikovné ruce….

autor: jsl
Spustit audio