Udělejte si lososa v papilotě se špenátem! Ke zdravému jídlu se jako příloha hodí pečené brambory

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje jeho břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.

Navíc je losos zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další.

Ingredience
  • 2 filety z lososa bez kůže
  • 50 g čerstvého listového špenátu
  • 100 g žampiónů
  • chilli koření
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • citrón

O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.

A čerstvé špenátové listy jsou pokladem pro každou kuchařku. A protože po tepelné úpravě výrazně sníží svůj objem, nikdy jich nemáme dost.

Špenát je velmi zdravá potravina. Obsahuje mnoho účinných látek, mezi které patří vitamíny, minerály, bílkoviny, saponiny nebo vláknina. Díky tomu má kladný vliv na naši imunitu, trávení nebo kardiovaskulární soustavu. Kromě toho bývá dávána do souvislosti s antioxidačními vlastnostmi, stejně jako s prevencí civilizačních chorob.

Postup:
Připravte si dva archy pečicího papíru a na spodní polovinu pečicího papíru rozprostřete špenát a na plátky nakrájené žampiony.
Lososa položte na špenát s žampiony, posypte solí, pepřem, potřete chilli a zakápněte olivovým olejem.
Lososa přehněte druhou polovinou pečícího papíru, zarolujte od jednoho kraje k druhému.
Lososa dejte na plech a přemístěte do trouby.
Pečte při 165-175 °C 15 minut.
Jako příloha se hodí pečené brambory.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.