Udělejte si pikantní kuřecí játra s rýží. Bude to taková nostalgická vzpomínka na naše dětství

Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je dnes zkuste připravit s pikantní příchutí. Bude to taková nostalgická vzpomínka na dětství. Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

Zkuste si s námi udělat pikantní kuřecí játra s rýžá. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim dobré červené víno a romantika je na stole.

Suroviny:
500 g kuřecích jater, 4 stroužky česneku, 2 lžíce másla, citrón, ½ hrnku smetany, sůl, pepř, chilli papričky najemno nakrájené, 1 lžíce dijonské hořčice, bílý vinný ocet, olivový olej

Postup:
Kuřecí játra očistíme a nařežeme na kousky.
Česnek oloupeme a rozdrtíme na prkénku nožem.
Připravíme si pánev na plotnu a necháme ji zahřát.
Do horké pánve vhodíme máslo a pohybujeme s ním, aby se rozpustilo.
Vhodíme kuřecí játra a opékáme, dokud nemají zlatohnědou barvu ze všech stran.
Přidáme česnek, chilli papričky, hořčici, vinný ocet, olej a vše ještě chvíli smažíme. Pak přilijeme smetanu s citronovou šťávou a promícháme.
Osolíme, opepříme a vaříme zhruba 5 až 7 minut.
Příloha: vařená rýže

Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí.

Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek, především vitamínů.

Ačkoliv pečená či grilovaná játra mají co do sebe, u těch největších labužníků stále vedou ty, která jsou dělána na dušený způsob. Není v tom žádná alchymie a výsledek je velmi rychlý a velmi chutný.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.