Uvařte si vynikající polévku z harfy
Skutečně. Harfa není jen hudební nástroj, ale jsou to i kosti z hovězího masa, které se skvěle hodí na polévku. Harfy se získávají při vykosťování masa a pocházejí z páteře.
Výborný a silný je také vývar z oháňky. Řekli nám to v páteční Radioporadně zkušení řezníci Zdeněk Čihák a František Spilko.
A protože pracují na jatkách a maso tzv. bourají, poučili nás, jak se jednotlivé části hovězího masa jmenují.
Přední hovězí:
kližka, krk, přední s kostí, pupek, vysoký roštěnec
Zadní hovězí:
Kýta: ořech, váleček, karabáček, květová špička
Plec: kulatá plec - falešná svíčková (neboli pérko), loupaná plec, roštěná a pravá svíčková
Podle zkušených řezníků Češi nedoceňují například vysoký roštěnec bez kosti, ze kterého můžeme připravovat i steakové pokrmy. Na ty se hodí především středová část roštěnce, ze kterého lze vyříznout tzv. krční steak.
Uvařte si vynikající polévku z harfy
Víte, jak chutná veverka?
Tento krásný český název používají řezníci pro hovězí maso, které pochází ze svalového úponu bránice. Hovězí veverka je vlastně vrchní část pupku a je tvořena dvěma podlouhlými svaly spojenými podélně blánou. Jako maso na steaky zůstávala tato delikatesa dlouho neobjevena a to i z důvodu, že jí je na býkovi či jalovici relativně málo. Je to výborná pochoutka.
Květová špička
Hovězí květová špička je sval na zadní části hovězího, který není příliš namáhaný, a díky tomu má dobré a šťavnaté maso. Má velmi silnou a intenzívní chuť. Nevyzrálá květová špička je vhodná na klasická česká jídla. Chutná uvařená k omáčkám jako jsou křenová, rajská nebo koprová. Může to být i levnější náhrada roštěné. Vyzrálou květovou špičku seženete u specializovaných prodejců a dovozců. Je výrazně dražší než nevyzrálá, zato z ní připravíte dokonalý rostbíf, steaky i tzv. tatarák.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.