Uvařte si vynikající polévku z harfy

6. březen 2015

Skutečně. Harfa není jen hudební nástroj, ale jsou to i kosti z hovězího masa, které se skvěle hodí na polévku. Harfy se získávají při vykosťování masa a pocházejí z páteře.

Výborný a silný je také vývar z oháňky. Řekli nám to v páteční Radioporadně zkušení řezníci Zdeněk Čihák a František Spilko.

A protože pracují na jatkách a maso tzv. bourají, poučili nás, jak se jednotlivé části hovězího masa jmenují.

Přední hovězí:

  • kližka, krk, přední s kostí, pupek, vysoký roštěnec

Zadní hovězí:

  • Kýta: ořech, váleček, karabáček, květová špička

  • Plec: kulatá plec - falešná svíčková (neboli pérko), loupaná plec, roštěná a pravá svíčková

Podle zkušených řezníků Češi nedoceňují například vysoký roštěnec bez kosti, ze kterého můžeme připravovat i steakové pokrmy. Na ty se hodí především středová část roštěnce, ze kterého lze vyříznout tzv. krční steak.

Uvařte si vynikající polévku z harfy

Víte, jak chutná veverka?

Tento krásný český název používají řezníci pro hovězí maso, které pochází ze svalového úponu bránice. Hovězí veverka je vlastně vrchní část pupku a je tvořena dvěma podlouhlými svaly spojenými podélně blánou. Jako maso na steaky zůstávala tato delikatesa dlouho neobjevena a to i z důvodu, že jí je na býkovi či jalovici relativně málo. Je to výborná pochoutka.

Rozdělení masa skotu

Květová špička

Hovězí květová špička je sval na zadní části hovězího, který není příliš namáhaný, a díky tomu má dobré a šťavnaté maso. Má velmi silnou a intenzívní chuť. Nevyzrálá květová špička je vhodná na klasická česká jídla. Chutná uvařená k omáčkám jako jsou křenová, rajská nebo koprová. Může to být i levnější náhrada roštěné. Vyzrálou květovou špičku seženete u specializovaných prodejců a dovozců. Je výrazně dražší než nevyzrálá, zato z ní připravíte dokonalý rostbíf, steaky i tzv. tatarák.

autor: jsl