Už není vrozená srdeční vada, která by byla neléčitelná, tvrdí dětský kardiolog

6. listopad 2023

Narození zdravého dítěte není samozřejmostí. V populaci jsou dvě až tři procenta vrozených vývojových vad. Jedno procento činí onemocnění srdce. V České republice se s vrozenou srdeční vadou narodí  500 dětí ročně.

Výzkum v kardiologii jde bleskově dopředu, včetně diagnostických metod, které velmi brzy zjistí, jak to s ještě nenarozeným dítětem je, a léčba může začít ještě v prenatálním období.

„Víme, že třetina srdečních vad je kritických, mohou ohrozit děťátko na životě. Srdce se vytváří velmi brzy, v podstatě hned po oplodnění embrya. První diagnostika se dělá na konci prvního trimestru, tam se dá už něco zjistit.

Ale nevíme, proč srdeční vady vznikají. Genetika může hrát roli, nebo také nemusí. Proto dáváme velký důraz na screening, aby měla každá těhotná žena možnost diagnostického vyšetření a měla šanci na léčbu,“ říká vedoucí lékař Echokardiografie a prenatální kardiologie dětského kardiocentra Fakultní nemocnice Motole Viktor Tomek.

Muži někdy mlčí

Co se týká vrozených srdečních vad, naděje na zdárné narození potomka i přes špatnou prognózu, provází stále více rodičů. Na nich leží obrovský balvan. Rozhodnout se, zda těhotenství ukončit nebo věřit, že situaci zvládnou. Podle zkušeností dětského kardiologa Viktora Tomka je ale stále více rodičů, kteří věří v bleskový pokrok současné medicíny a rozhodnou se i přes těžkou diagnózu pokračovat.

Dětský kardiolog Viktor Tomek

„Naděje je bytostně součástí našeho života. Bez naděje je život beznadějný, a to si nepřejeme. Velmi důležitá chvíle je diskuze o tom, co je podstatou srdeční vady a hlavně jakou má to děťátko prognózu. Říkáme si, co můžeme dělat, jak zaléčit. A já jim říkám: Důvěra ve zdravotnický systém v roce 2023, to je vaše výhoda. Před deseti lety by vaše dítě ještě nemělo šanci přežít. To dává rodičům naději přemýšlet nad tím, že děťátko se může vyléčit. Přesto se mi zdá, že někdy my muži selháváme. Když muž mlčí, je to výraz nepodpoření těhotné, já to jako muž těžko vnímám. Ale nikdy nezasahuji. Nemůžu. Já ten život žít nebudu,“ svěřuje se kardiolog Viktor Tomek.

Umělá inteligence pomáhá v diagnostice

„V diagnostice začíná hrát velkou roli umělá inteligence, screening zvládne rychleji a lépe. A v léčbě jdeme směrem k umělému srdci. Už teď – když srdce nefunguje – je možná transplantace. Ale ne vždy je dárce pohotově po ruce. Dříve by ty děti umřely, dnes naimplantujeme na tělo srdeční pumpu, která pumpuje za nemocné srdíčko, a dítě se tak může dočkat transplantace,“ vysvětluje kardiolog.

MUDr. Viktor Tomek je vedoucím lékařem Echokardiografie a prenatální kardiologie dětského kardiocentra Fakultní nemocnice Motole, které jako jediné v České republice poskytuje léčbu srdečních vad u narozených dětí. Spolupracuje s Centrem klinické genetiky a prenatální diagnostiky PRENET Pardubice.

Jak vypadá srdíčko na začátku těhotenství a kdy se dá podle vyšetření určit, že nebije tak, jak má? I to se dozvíte, pokud si poslechnete záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.