V České Třebové oslabila radniční koalice, má těsnou většinu 14 mandátů z 27

3. červenec 2024 11:50

V České Třebové oslabila radniční koalice. Nestraníci s podporou Třebováků PRO Zdraví a Sport vypověděli koaliční smlouvu, současně z postů radních odstoupili Lubomír Vašina a Radim Kolář, uveda radnice na webu. Zbývající část koalice tvořené uskupením 3PK pro prosperující Českou Třebovou a ODS má 14 křesel v 27členném zastupitelstvu.

Rada města tak bude v následujících týdnech jednat v šesti členech ve složení starosta Zdeněk Řehák, místostarostka Petra Válková a radní Martin Netolický, Jan Kovář, Daniel Stach a Martin Formánek. Zástupci seskupení 3PK – Pro prosperující Českou Třebovou a Občanské demokratické strany mají zájem na další spolupráci a budou jednat o budoucím rozdělení funkcí.

Místostarostka: ovlivňování hejtmanem

Vypovězení koaliční smlouvy předcházelo odstoupení místostarostky Zuzany Nejedlé z funkce na jednání zastupitelstva 24. června. Uvedla, že radní města a hejtman Martin Netolický (3PK/SOCDEM) překračuje své pravomoci a nepřípustně ovlivňuje rozhodování města. Podle ní zásadní rozhodnutí nedělá starosta, ale hejtman. Netolický kritiku odmítl s tím, že s místostarostkou není vždy ve shodě, její slova jsou přehnaná. Hejtman byl po volbách jen řadovým zastupitelem, loni v září byl zvolen do rady města.

Volby v České Třebové vyhrálo Sdružení 3PK – Pro prosperující Českou Třebovou, které získalo 12 zastupitelů. Druhá Koalice pro Českou Třebovou má šest mandátů, Nestraníci s podporou Třebováků PRO Zdraví a Sport pět. Po dvou křeslech drží ODS a uskupení 27 statečných.

autoři: pta , KUB | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související