V Dolní Moravě oživili mamuta. Je největší na světě

29. září 2018

Mamutí atrakce pod Králickým Sněžníkem usiluje o zápis do Guinessovy knihy rekordů. Ty české drží hned dva. Do srstnatého obra, největší modelu mamuta na světě, můžete dokonce i vstoupit.

Symbolem Králického Sněžníku, nejvyšší hory stejnojmenného pohoří, je už víc než 85 let socha slůněte, která stojí těsně pod vrcholem. V Dolní Moravě mají od letošního roku vzdáleného příbuzného z doby ledové. Ne náhodou.

Mamut srstnatý, Mammuthus primigenius, v oblasti pod Králickým Sněžníkem a jeho okolí před desítkami tisíc let skutečně žil, jak dokládají fragmenty mamutích klů nebo stoliček, které byly nalezeny jen několik kilometrů jižně od Dolní Moravy.   

Do útrob mamuta a doby ledové

Monumentální mamut je součástí zábavního parku horského resortu Dolní Morava a první návštěvníci si ho mohli prohlédnout se začátkem letošní letní turistické sezóny. Model mamuta je vysoký 13,4 metru a na délku měří přes 31 metrů. Oproti skutečné výšce mamuta srstnatého jde o dva a půl krát zvětšenou funkční sochu.

Už na první pohled vypadá model mamuta, vytvořený ze smrkového dřeva a ocelových spojů, skutečně autenticky. Je totiž chlupatý. Imitace srsti tvoří speciální dlouhá syntetická vlákna, která odolávají povětrnostním vlivům.

Nohy mamuta mají obvod 805 cm a každá z nich umožňuje vstup do mamutích útrob. Do vyšších pater se dostanete jednak po točitém schodišti nebo pomocí kaskádových překážek a lezeckých komínů. První patro mamutího břicha je věnované hlavně poučení.

V prvním patře uvnitř mamuta se dozvíte o životě tohoto druhu na planetě.

Najdete tu informace o výskytu mamutů na naší planetě, jejich životě a stravování, stejně jako lovu mamutů pravěkými lidmi. Jak bylo zvíře z doby ledové skutečně mohutné, to zjistíte díky obrázkům na informačních panelech, která ukazují mamutí výšku v porovnání s člověkem, třípatrovým domem, autobusem nebo traktorem.

Dolů chobogánem

Skrze nohy mamuta se dostanete i do druhého patra, kde se nachází malý labyrint a další herní prvky. Projít můžete třeba lesem lián, musíte překročit i zbytky kmenů přesliček. Do druhého patra ústí také lanový šplhací komín a lezecká stěna. Prolézací tubus láká ke vstupu do jeskyně. A pokud ve tmě nahmatáte speciální tlačítko, obklopí vás mohutný mamutí řev. Cesta ven se z mamuta vede po točitém schodišti nebo je tu další možnost. Projet se dolů dlouhým chobotem.

Ústí tzv. chobogánu, skluzavky, která vede chobotem mamuta

Mamutím chobotem vede 24 metrů dlouhý tobogán, tzv. chobogán. Jeho první část má poměrně ostrý sklon, což představuje výzvu nejen pro děti, ale i dospělé. Obří mamut má dvojí zápis v České knize rekordů. Jednak jako „největší mamutí atrakce na světě“ a dalším rekordem je „nejvíce dětí uvnitř největšího mamuta na světě“. Do České databanky rekordů byla dolnomoravská atrakce zapsaná 30. června 2018 pelhřimovskou agenturou Dobrý den.

autor: BRA
Spustit audio