V lomu Zvěřinov u Skutče se znovu začalo těžit. Lidé při koupání riskují život

24. červen 2023

Nezabraly ani zákazové značky, ani ochranka na břehu. Zatopený lom Zvěřinov u Skutče se v posledních letech stal oblíbeným místem ke koupání. Plavci tím ale porušují zákon. Letos se v lomu navíc znovu začalo těžit.

V tomto počasí ani tabule se zákazem vstupu nezabírají. Museli jsme si najmout bezpečnostní agenturu, dali jsme sem buňku a museli jsme to tady 8 hodin denně hlídat,“ popisuje zkušenosti Miroslav Brendl ze společnosti Sates Čechy, které lom patří.

Vlastník nejdříve kolem lomu rozmístil cedule se zákazem vstupu, upozorňující na soukromý pozemek a nebezpečí pádu, to ale lidé nerespektovali. Návštěvníci lomu neměli respekt ani z najaté bezpečnostní agentury, která tak na ně musela volat státní policii.

V lomu Zvěřinov se zase začalo těžit

Děláme, že se to smí

I během našeho natáčení probíhaly odstřely. „Používáme trhací práce malého rozsahu, střílíme černým trhacím prachem,“ vysvětluje Brendl. Pár set metrů od Zvěřinova a hluku sbíječek je menší lom, Kaňon. Cestou se ptáme kolemjdoucích, jestli je tam možné se koupat. „My to moc neřešíme, lidi se tady koupou. A my děláme, jako že se to smí,“ odpovídá pár, který jde zrovna od vody.

V nedalekém Zvěřinově, který se k životu probudil po 20 letech, po návštěvnících zbývá množství odpadků. V období covidu navíc na přilehlé louce, která je taky součástí dobývacího prostoru, bylo 8-10 obytných aut. „A nemohli jsme jim vysvětlit, že tady nemají co dělat a nejhorší na tom bylo, že po nich zůstávaly hromady odpadků,“ vzpomíná Miroslav Brendl. Za vyvezení a uložení posbíraných odpadků firma nakonec na skládce zaplatila 37 tisíc korun.

Podle majitelů lomu už může pomoct jediná věc – nechají celý prostor oplotit.

Spustit audio

Související