V Masarykových kasárnách půjde k zemi 7 budov. Pardubice na demolici vyčlenily 110 milionů

3. říjen 2024 09:15

Areál bývalých Masarykových kasáren v Pardubicích čekají v příštích měsících velké změny. Magistrát tam chystá demolici 7 prázdných budov za desítky milionů korun. Začít by měla na přelomu roku a skončit nejpozději příští rok v létě. Na uvolněném místě potom vznikne nová škola, kterou město naléhavě potřebuje.

Čtěte také

Bourací práce zaplatí město z vlastních peněz, zastupitelé na svém posledním jednání na to vyčlenili docela velkou sumu, a to 110 milionů korun. Náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice) ale očekává, že zakázku vysoutěží levněji.

„Ta částka, která je, vychází z cen ÚRS a projektové dokumentace. My doufáme a věříme, že díky otevřenému výběrovému řízení, kdy možností pro stavební firmy a dodavatele je využít tu suť třeba jako podklad pro některou ze staveb, by mohlo dojít ke zlevnění,“ říká Rychtecký.

Rychtecký se tady opírá o zkušenost z nedávné demolice bývalé restaurace Bobr v lesoparku na Dukle, kdy díky tendru spadla cena zakázky o 8 milionů na 4 miliony.

Vyběrové řízení

Město chce výběrové řízení vyhlásit co nejdřív tak, aby dodavatelskou firmu vysoutěžila do konce roku. Podle projektanta bude mít na provedení zakázky šest měsíců, hotovo by mělo být příští rok v červnu.

Mapa: Červeně vyznačená oblast ukazuje objekty určené k demolici.

K zemi tam půjdou tři velké a čtyři menší bývalé vojenské budovy. Jedná se o stavby obklopující z větší části plochu stávajícího odstavného parkoviště.          

Stavba školy

Nová škola z velké části zabere plochu v jihozápadní části kasáren. Bude to základní škola se vším všudy včetně venkovního hřiště, tělocvičny a jídelny. Vejde se do ní 540 dětí.

Výstavbu chce magistrát zahájit hned po dokončení demoličních prací příští rok v létě.

Vizualizace nové základní školy v kasárnách TGM v Pardubicích

„Město potřebuje postavit novou základní školu, protože kapacita stávajících škol brzy nebude stačit. Pro její výstavbu byly vybrány bývalé kasárny. Škola bude stát u hlavního vchodu do areálu, nedaleko městského parku. Celý školní areál bude ohraničovat Zborovské náměstí a ulice Pod Břízkami," uvedl náměstek.

Podle Rychteckého půjde o zakázku za stovky milionů korun a otevření nové školy plánují pro školní rok 2027/2028. Cílem města je posílit kapacity škol pro spádovou oblast Dukly, Višňovky a Svítkova, kde už jsou na hraně.

autor: Ondřej Wolf | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související