V Pardubickém kraji loni přibylo dopravních nehod, nejvíc se bouralo u Holic a na Orlickoústecku

26. leden 2023 10:15

Dopravních nehod v Pardubickém kraji v minulém roce přibylo. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila policie a které srovnávají údaje z let 2022 a 2021. Víc bylo také havárií se zraněním nebo fatálními následky.

Porovnáme-li údaje z minulého a předminulého roku, tak počet nehod se v celkovém úhrnu zvýšil o 35. Dohromady policisté na území našeho kraje řešili skoro 4430 havárií. Rok 2021 byl ale v mnohém netypický a hlavně ovlivněný pandemií covidu-19. Poznamenal ho lockdown, kdy byly zavřené okresy, školy, některé podniky - a cestování obecně bylo hodně omezené, stalo se tak i méně dopravních nehod.

Nepozornost a vysoká rychlost

Nejčastější příčinou dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy, což je pojem, pod který se schová víc věcí: je to například nedodržení bezpečné vzdálenosti, ale hlavně nevěnování se řízení, (ať už má řidič v ruce telefon, ladí rádio nebo nastavuje klimatizaci). Nesprávný způsob jízdy tak byl příčinou havárií v Pardubickém kraji ve skoro 2300 případech, což je víc než polovina všech loňských nehod v Pardubickém kraji. Dále pak byly nejčastějšími příčinami nepřiměřená rychlost, nedání přednosti a nesprávné předjíždění.

Čtěte také

Podle policistů patřila mezi kritické úseky hlavně silnice I/36 mezi Časy a Holicemi, kde se během roku stalo 28 nehod, při kterých se 15 lidí zranilo. Bylo to ovšem dané obrovským zvýšením provozu v místě. Mezi prosincem 2021 a prosincem 2022 totiž sloužila tato krátká silnice jako hlavní nájezd na dálnici D35 a doprava na tomto úseku byla opravdu velmi hustá.

Dalšími nejkritičtějšími úseky jsou pak podle policie dvě silnice na Orlickoústecku, a to úsek na silnici II/312 mezi Mladkovem a Vlčkovicemi a na silnici II/315 mezi Sruby a Chocní. Tím, že se zvýšil počet nehod v regionu, přibylo i osob při nich zraněných i usmrcených.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související