Pár vteřin, které si dáte na rozmyšlenou, může rozhodnout o záchraně života

30. leden 2020

Stali jste se někdy svědky vážné dopravní nehody? A věděli jste, jak se zachovat? Lektor první pomoci Petr Čapek apeluje na vlastní bezpečnost. Někdy v dobré víře rychle pomoct vystavíte v nebezpečí sebe a další řidiče.

Pokud projíždíte kolem nehody, která se bezprostředně stala, nezastavujte hned za ní. Odstavte svoje auto aspoň třicet metrů za nehodou, aby zbylo místo pro sanitu, hasiče, a podobně. Nezapomeňte zapnout výstražná světla.

Čtěte také

„Dejte si pár sekund v autě k zamyšlení, řekněte si, co všechno vzít s sebou, ať se potom zbytečně nevracíte a nepřijdete o drahocenné minuty času, které mohou rozhodnout o životě lidí, kterým chcete pomoct,“ říká Petr Čapek.

K dopravní nehodě si nezapomeňte vzít autolékárničku, telefon, reflexní vestu a také výstražný trojúhelník. Pokud je vás víc, jeden zachraňuje a druhý jde s trojúhelníkem varovat ostatní řidiče, aby nedošlo k další dopravní nehodě.

V první řadě volejte záchranku

Když člověk vidí naříkající lidi, chce jim nejdřív pomoct, zastavit krvácení, apod. Ale první, co musíte udělat, je kontaktovat záchranku. Ideální je aplikace Záchranka v mobilu, která ukáže záchranářům vaši polohu a vy se nemusíte stresovat s popisováním toho, kde jste.

Čtěte také

Telefonní číslo 112  povolá k záchraně všechny integrované složky a volí se při vážné dopravní nehodě, kde je potřeba nejen zdravotník. Na telefonu je připravený vyškolený a jazykově vybavený hasič, který potom zkontaktuje další lidi.

Telefonní číslo 155 volejte v čistě zdravotních případech, kdy jde o záchranu života a nemusí to být u dopravní nehody, ale například na ulici nebo doma. Na tomto čísle je zdravotník, který je vyškolený v poskytování první pomoci po telefonu. Vede vás krok za krokem. 

A kolik lidí je schopných poskytnout první pomoc? Podle lektora Petra Čapka funguje sdílená odpovědnost. „Čím víc lidí, tím je menší šance, že někdo pomůže. Lidé se koukají kolem sebe a čekají, kdo se toho ujme. Paradoxně když jste jediní, kdo může pomoct, neváháte a děláte, co umíte,“ uzavírá Petr Čapek.

Spustit audio

Související