Ve Včelákově mají osm různých alejí

24. říjen 2021

S tradicí sázení alejí podél cest do Včelákova začal po revoluci místní pan učitel Vondráček. Dnes se můžete projít alejí švestkovou, dubovou, ořechovou, lipovou, kaštanovou, javorovou, jeřábovou a jednou alejí smíšených původních odrůd.

Včelákovu se dříve říkalo také Čelákov nebo i Hory Čelákovské. Leží na úpatí Železných hor a včelákovský kostel sv. Maří Magdalény je vidět až z Polabské nížiny.

Včelákovský kostel není příliš starý, v roce 1850 nahradil původní dřevěný kostel. Má zajímavou nástěnnou výmalbu, o kterou se po roce 1928 postaral místní farář Jan Kohel. A při vstupu do kostela je za plentou uschována ještě jedna vzácnost, tzv. Boží hrob, který se věřícím odkrývá v době Velikonoc. Včelákovská podoba Božího hrobu je vskutku unikátní, výjev je vytvořen z transparentní skleněné mozaiky, která se rozzáří při zapnutí elektrického podsvícení. Autorem této výzdoby je Eduard Zbiska z Olomouce a v roce 1888 ho koupili věřící za 500 zlatých. 

Unikátní podoba Božího hrobu ve včelákovském kostele

Do obvodu současného městyse Včelákov spadají místní části Bystřice, Dolní Babákov, Hůrka, Příkrakov, Střítež a Vyhnánov. 

Příkrakov

Na vršku nad Příkrakovem stál větrný mlýn. Ovšem nestál tam dlouho a zřejmě ani žádnou mouku nesemlel. Údajně byl konstruován tak, aby se v něm mlelo i za bezvětří, žentourem, který tahali koně nebo krávy. Po téměř dvou stoletích zbyly z mlýna jen ruiny jeho zdí schované mezi stromy na vršku nad Příkrakovem.

Zbytky větrného mlýna nad Příkrakovem

Včelákov leží v mírně zvlněné krajině bohaté na lesy, skály a zatopené lomy. Prochází jím turistická stezka i naučná stezka Stopy ležácké tragédie, která upozorňuje na blízkost vypálené osady Ležáky. Tuto smutnou historii připomíná také pomník před včelákovskou školou, protože odtud 24. června 1942 odvedli nacisté ležácké děti, aby je o pár týdnů později usmrtili nedaleko Chelmna nad Nerem.

Dolní Babákov

V této osadě stál ještě za války krásný zámeček s hájenkou v sousedství. Dnes je ze zámečku vybydlená budova, kterou o krásu připravily přestavby a brizolitový kabát.

Kamenný pomník sv. Huberta nedaleko Dolního Babákova.JPG

Asi půl kilometru od Dolního Babákova v lese u cesty stojí kamenný pomník připomínající dávnou historii tohoto místa. Říká se mu u svatého Huberta a podle pověsti chodila do těchto míst krmit mladého srnce zámecká paní. Byl natolik ochočený, že si od ní bral krmení z ruky. Hajný ho ale při jednom lovu nedopatřením zastřelil. Zámecká paní po srncovi velmi smutnila a ze žalu mu nechala postavit kamenný pomník s křížem na špici.

Ve Včelákově se kdysi těžilo stříbro, ale většina horníků odešla už za třicetileté války. V první polovině 19.století se pokušeli doly obnovit, ale jejich snažení nebylo příliš výnosné. Z té doby pochází i šachta zvaná Žumpa, která ústí na povrch uprostřed obce. Je zatopená, na povrchu zabetonovaná a osazena pumpou.

V sedmdesátých letech 20.století proběhl ve Včelákově poslední průzkum prověřující vydatnost zemních ložisek. I tentokrát vyhodnotili geologové místní zdroje jako slabé.  A tak si Včelákov zachovává klid v krásné krajině na úpatí Železných hor.  

Pavel Vlach fotí v okolí Včelákova lesní zvěř
Spustit audio

Související