V rybníku v Drozdicích u Pardubic uhynulo 800 kg ryb, příčina zatím není známa

12. červen 2023 06:20

Asi 800 kilogramů ryb dnes uhynulo v rybníku v Drozdicích u Pardubic. Podle policie, která se případem také zabývá, škoda předběžně činí asi 100 000 korun. Příčina znečištění vody a úhynu zatím není známa.

Hasiči ředili rybník čistou vodou, řekl starosta městského obvodu Pardubice IV Jan Procházka (ANO). Obvodu, jehož jsou Drozdice součástí, rybník patří. Hasiči do rybníku postupně napustili asi 600 metrů krychlových vody, což kvalitu vody v rybníku zlepšilo a ryby přestaly hynout.

V sobotu vpodvečer hasiči zásah ukončili. Mrtvé ryby z rybníku vylovili. „Možný zdroj znečištění zjišťuje odbor životního prostředí a policisté,“ uvedli hasiči. Na úhyn ryb se přišlo v sobotu ráno. „Při příjezdu hasičů na místo bylo mrtvých ryb jen několik, ale postupně jich přibývalo,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Pomohla voda z Chrudimky

Případem se policie zabývá zatím bez konkrétní právní kvalifikace, řekla ČTK mluvčí policie Iveta Kopecká. „Čekáme na výsledky chemických rozborů odebrané vody,“ uvedla. Hasiči na místo povolali odborníky z Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč s laboratoří.

Hasiči uvedli, že v pátek Drozdice a okolí zasáhly silné deště. Nevyloučili, že by rybník mohly znečistit splachy z okolních polí. „Odebrané vzorky potvrdily, že se ve vodě nachází 1,6 amonných iontů, což je ukazatelem znečištění vody,“ vysvětlila Horáková. Obsah kyslíku ve vodě byl podle rozborů dostatečný. Desítky hasičů a dalších lidí uhynulé ryby z hladiny rybníka sbíraly. Na prokysličení vody hasiči nasadili čtyři plovoucí čerpadla. Do rybníku začali čerpat vodu z nedaleké řeky Chrudimky.

Městský obvod podle starosty také uvolnil peníze na dovoz 150 metrů krychlových čisté vody z pardubických vodáren. V rybníku podle starosty uhynuli hlavně kapři. „Některé kusy měly i metr. Uhynuli i velcí tolstolobici a další menší ryby,“ řekl starosta. Odhadl, že konečná bilance úhynu by se mohla zvýšit přibližně na jednu tunu. Rybník nebyl chovný a sloužil podle starosty převážně k rekreaci. O víkendu se navíc na rybníku měly konat rybářské závody. „Pořadatelé je museli přesunout na jiný rybník,“ dodal starosta.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související