Vaječný likér
Potřebujete: Půl litru bílého vína, lžička sypké vanilky, 2 plátky citronu, 1 lžička sypké skořice nebo kousek celé, 3 vejce, špetka soli, 5 - 6 dkg moučkového cukru, 4 lžíce rumu
Postup: Bílé víno, vanilku, skořici a citróny zahřejeme, ale nevaříme. Bílek ušleháme s trochou soli na sníh a přidáme moučkový cukr. V další misce rozkvedláme žloutky a rum, které poté vlijeme do sněhu. Do této vaječné pěny přilijeme vinný nálev a důkladně rozšleháme. Podáváme teplé.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.