Ve kterém období je ubytování na exotických ostrovech nejlevnější?

12. září 2019

I přesto, že léto skončilo, prohřát si tělo slunečními paprsky a rozpáleným pískem můžete i na podzim. Češi rádi létají do exotických zemí, které nejsou od českých hranic zas tak daleko.

„Cílovými destinacemi bývá Dubaj a Omán. Oblíbený je i Katar, kam je teď lepší spojení. Z těch vzdálenějších destinací je vždy na podzim vyprodaná Srí lanka. Hodně se prodávají Filipíny, Mauricius, Seychely a další exotické ostrovy,“ pochvaluje si úspěšnou sezonu Kamila Houhová z cestovní kanceláře poznávacích zájezdů.

Exotickou dovolenou lehce zvládnete i s nižším rozpočtem. Když se spokojíte se skromnějším ubytováním, zbydou vám peníze na vstupy do muzeí a ochutnávání specialit v místních restauracích.

Bakšiš a dotěrní obchodníci

Ať už zaplatíte za zájezd poznávací, nebo pobytový, počítejte ještě s další útratou navíc. Abyste neurazili obsluhu na baru nebo pokojskou a prožili dovolenou bez zbytečných nepříjemností, připravte si spropitné.

Panorama Dubaje

Například v arabských zemích, jako je Egypt, Tunisko a Turecko, se spropitnému přezdívá bakšiš. Obzvlášť v Egyptě to bývá důležitý zdroj na živobytí místních lidí. Bakšiš je tedy vhodné věnovat v restauracích, hotelech, v taxících a očekávají ho i místní průvodci na výletech. V případě, že spropitné obsluze neposkytnete, můžete se setkat s jeho slovním vyžádáním nebo dokonce protivným chováním personálu.

Kdo si chce z uzavřeného resortu vyrazit na některé z místních tržišť, měl by počítat s tím, že pravděpodobně narazí na větu: „Hello my friends.“ Domorodí prodejci vám budou chtít prodat i nos mezi očima. „Pokud se hodláte zbožím jen kochat a nemáte v plánu nic kupovat, konverzaci s prodavači se úplně vyhněte. Vždy začnou přátelsky, chtějí vědět, odkud jste, ale nakonec celý rozhovor stočí na prodej svých suvenýrů,“ varuje paní Kamila.

Srí Lanka očima cestovatele Tomáše Petra

Jak se do které země obléknout?

Jste-li na dovolené v Islámských státech, buďte důslední v tom, jak se oblékáte. „Pokud se přemisťujete jen z pláže na hotel, musíte být oblečeni, plavky neprojdou. Pravidla šatníku musíte respektovat třeba i v Thajsku nebo na Srí lance. Při návštěvě chrámů nesmíte mít na sobě kraťasy, nebo minisukni. V budhistických zemích tolerují sukně pod kolena a trička s rukávy pod lokty.“ Určitě se hodí do kufru přibalit nějaký šátek, který poslouží k zahalení ramen nebo vlasů.

Závěrem je dobré připomenout, že než si vyberete cestu na jakýkoliv exotický ostrov, zjistěte si, jaké tam ve vámi vybraném termínu vládne počasí. „Pamatujte si, že nejlevnější ubytování bývá vždy v době tajfunů a monzunů. Kdo nesnáší létání, měl by se informovat na dobu letu a jestli je přímý, nebo s přestupem. Teprve až potom je vhodné, vybírat ubytování.“

Tipy, kam zaletět na svatební cestu, nabízíme v záznamu Radioporadny.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související