Ve Vyšehněvicích mají lidé otevřená srdce. Nafotili kalendář, který pomůže malé Kačence

30. listopad 2018

Vyšehněvické klobouky 2019, aneb jsme s Kačenkou. Tak se jmenuje charitativní kalendář, který nafotil vyšehněvický patriot Petr Kopáč. Modelkami se staly ženy z této vesnice u lázní Bohdaneč.

Fotily se s otevřeným srdcem a zapálením pro dobrou věc. Kalendář se bude prodávat 1. prosince odpoledne ve Vyšehněvicích na návsi. Výtěžek z akce dostanou rodiče osmiměsíční Kačenky, která je vážně nemocná.

Příběh Kačenky Machové z Řečan nad Labem

Kačenka Machová se narodila v únoru 2018. Maminka Lucie prožila bezproblémové těhotenství a spolu s manželem Tomášem se na miminko velmi těšili. Po porodu ale zažili šok. Od lékařů se dozvěděli, že jejich holčička nikdy nebude sama dýchat, polykat, slyšet, ani vidět. Rodiče to ale nevzdali, Kačenku v žádném případě nedali do ústavu a začali o ni pečovat. A ona začala postupně sama dýchat. Prognózy ale stále nejsou dobré. Kačenka potřebuje maximální péči.

„Najednou všude slyšíte jméno Kačenka. Lidé reagují úžasně,“ říká jedna z vyšehněvických žen Eva Kolmanová a pokračuje: „Kamarádka nám šila andělské kostýmy pro děti, které budou prodávat kalendáře, nechtěla za to nic zaplatit. Vždyť je to pro Kačenku. Pán nám vyráběl lavičku na náves a také ji nechtěl zaplatit. Lidé mají otevřená srdce, mají je na dlani.“

Petr Kopáč – mozek Vyšehněvic

Vyšehněvice jsou malou vesnicí u lázní Bohdaneč, ve které žije asi 270 obyvatel. Ale jsou tam velmi aktivní lidé, díky kterým to v obci žije. Letos vesnice získala krajské ocenění Modrá stuha za kulturu. A čí je to zásluha? „Petr Kopáč je mozkem všeho dění a my jsme pak ty včeličky, které to dokončují. Petr má prostě nápad a my ho s jeho pomocí dovedeme do zdárného konce,“ mluví za vyšehněvické občany Eva Kolmanová.

Všichni ve Vyšehněvicích věří, že se Kačenčin stav zlepší. Momentálně je Kačenka v nemocnici, ale hned jak to bude možné, rodiče se o ni chtějí starat v domácím prostředí. A chtějí ji nejen udržet při životě, ale aktivně s ní cvičit speciální metodu, která by jí mohla pomoct zlepšit všechny životní funkce. A právě na to by měl přispět výtěžek z vyšehněvického kalendáře.

Spustit audio

Související