Velikonoční beránek
Tak jako patří k Vánocům kapr, tak patří k Velikonocům beránek. Upečte si ho z třeného těsta a ozdobte si jím velikonoční stůl.
Suroviny:
- 120 g másla
- 200 g cukru krupice
- 180 g polohrubé mouky
- 75 g mletých mandlí
- 3 vejce
- 90 ml mléka
- špetka soli
Troubu předehřejeme na 160°C, formu na beránka vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme hrubou moukou.
Máslo utřeme s polovinou cukru až zesvětlá, přidáme špetku soli. Poté po jednom zašleháme žloutky. Bílky vyšleháme dotuha s druhou polovinou cukru. Do směsi másla se žloutky přidáme mouku s mandlemi a mléko a na závěr opatrně vmícháme sníh.
Nalijeme do formy a uhladíme. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 50 minut, zda je upečeno zkontrolujeme zapíchnutím špejle – pokud je čistá, máme hotovo.
Beránka necháme chvilku stát, poté vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Kolem krku mu můžeme na sváteční stůl uvázat mašli a místo očí dát rozinky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.