Velikonoční beránek
Tak jako patří k Vánocům kapr, tak patří k Velikonocům beránek. Upečte si ho z třeného těsta a ozdobte si jím velikonoční stůl.
Suroviny:
- 120 g másla
- 200 g cukru krupice
- 180 g polohrubé mouky
- 75 g mletých mandlí
- 3 vejce
- 90 ml mléka
- špetka soli
Troubu předehřejeme na 160°C, formu na beránka vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme hrubou moukou.
Máslo utřeme s polovinou cukru až zesvětlá, přidáme špetku soli. Poté po jednom zašleháme žloutky. Bílky vyšleháme dotuha s druhou polovinou cukru. Do směsi másla se žloutky přidáme mouku s mandlemi a mléko a na závěr opatrně vmícháme sníh.
Nalijeme do formy a uhladíme. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 50 minut, zda je upečeno zkontrolujeme zapíchnutím špejle – pokud je čistá, máme hotovo.
Beránka necháme chvilku stát, poté vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Kolem krku mu můžeme na sváteční stůl uvázat mašli a místo očí dát rozinky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka