Velkolepý sportovní projekt brzdí. Pardubice zatím jen opraví basketbalovou halu

27. červen 2022 11:34

Pardubická radnice musela přehodnotit chystanou modernizaci atletického areálu na sídlišti Dukla. Velkolepě pojatý projekt Dukla sportovní počítal s multifunkční halou s dvousetmetrovým oválem, gymnastickou tělocvičnou a sály pro úpolové sporty. Jenže v době krize, rostoucích cen energií a materiálů a inflace začíná být jasné, že na to peníze nebudou.

Součástí mělo být zázemí pro sportovce, rehabilitace a regeneraci, posilovny a parkovací plochy, jen první část měla stát miliardu korun. Město dokonce před asi osmi lety vyhlásilo na projekt mezinárodní architektonickou soutěž.

Rudá hvězda

Čtěte také

Stadion funguje od roku 1959, tehdy to byla Rudá hvězda, po revoluci ale nemělo ministerstvo vnitra jako majitel peníze na to ho udržovat v chodu, přesto trvalo 11 let, než se radnici podařilo získat ho do svého vlastnictví.

To se povedlo v roce 2003, kdy město zaplatilo 30 milionů za novou tartanovou dráhu. Před 6 lety pak znovu povrch vyměnilo. Areál dnes provozuje sportovní klub Hvězda Pardubice a je z hlediska současných podmínek i počtu členů na hranici udržitelnosti. Plně funkční je prakticky jen atletická dráha.

Nová éra: Dukla sportovní

Projekt počítal s opravdu velkorysým sportovištěm za víc než miliardu, což v současné době není reálné. Radnice tak plánuje připravit alespoň opravu basketbalové haly za 127 milionů. Hala je ve špatném stavu, sportovci v ní sice můžou trénovat, ale není možné tam pořádat zápasy.

Finální podoba sportovního areálu na Dukle podle vítězného návrhu

„Nyní se ukazuje, jakou výhodou bylo připravit projekt ve formě etap, které lze různě skládat na sebe. Právě díky tomu je nyní možné upravit etapu 1 a přizpůsobit další projektování našim možnostem, aby se mohlo případně v roce 2024 začít bez ohledu na státní dotace,“ dodal náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

V tuto chvíli nejsou ani otevřené žádné dotační tituly, o které by mohlo zkusit město žádat. Projektový tým navrhuje otevřít cestu i soukromému kapitálu třeba formou PPP projektu. I tady je podle Rychteckého výhoda toho, že se sportoviště projektovalo jako skládačka etap, podle něj by šlo předsunout pátou etapu, tedy polyfunkční dům, hotel a další ubytovací kapacity, což by mohlo být pro developery zajímavé. Zároveň by to pomohlo zaplatit právě multifunkční halu pro sálové sporty. V ideálním případě by stavba basketbalové haly na Dukle mohla začít v roce 2024.

Spustit audio

Související