Velký balón, žádné fauly a utlumené emoce. Z Pardubic se šíří nový sport

1. září 2022

Jestli vám vadí velká gesta, bitky a nablýskaná show, kin-ball by se vám mohl zamlouvat. Jde o bezkontaktní sport, kde jsou v pravidlech přímo zakázané jakékoliv projevy nesouhlasu a agresivity.

„Kapitán se maximálně může rozhodčího zeptat, proč něco odpískal, ale nemůže si stěžovat, nadávat, rozhazovat rukama. Za to by byla penalizace a soupeř by získal body. Když je zápas vypjatý, objeví se povzdechnutí, ale frustrace ne. To se učí už od dětství,“ říká hráč a trenér klubu Kin-ball Pardubice David Záruba.

Megamíč jako poznávací znamení

Ve zkratce je kin-ball takový ten sport s tím velkým balónem. „To slýcháme často. Míč má průměr 1,22 metru a váží asi 2 kila. Vypadá těžší. Není napuštěný heliem, ale obyčejným vzduchem. Principem sportu je balón chytit. Střídá se útok a obrana. Tým musí odpálit míč tak, aby ho soupeř na vymezeném hřišti 20 x 20 metrů nechytil. V jednom zápase hrají tři čtyřčlenné týmy. Vždycky odpaluje jenom jeden hráč a spoluhráči mu míč přidržují. Neznám jiný sport, kde by hrály tři týmy najednou. Je tomu uzpůsobené bodování. Skóre se pořád dorovnává a je to napínavější, než když někdo vede 10:0.“

Pardubické hráčky kin ballu hrají na světovém šampionátu v Hradci Králové

Do Česka kin-ball přivedla rodina Paurových z Pardubic. Proto se celé české kin-ballové prostředí rodí právě tam a postupně se rozšiřuje. „Zatím máme silnou Prahu, Hradec Králové. Bylo by fajn, kdyby se přidal hlavně východ země. Možná bychom potřebovali nějaké živé televizní přenosy ze zápasů. U kin-ballu nejsou olympijské ambice. Chybí nám na to pár kontinentů, kde se ještě tento sport nehraje. Rád bych se na olympiádu podíval, ale obávám se, že se toho nedožiju. Jsme rádi za světová mistrovství.“

Světový šampionát klubů nedávno hostil Hradec Králové. Pardubický klub přivezl medaili. „Holky měly stříbro, kluci a mix brambory. Diváků chodilo poměrně dost a atmosféra byla hodně přátelská. Kvůli covidu byla poslední velká akce v roce 2019. Pořád je to takový rodinný sport a všichni byli rádi, že se po čase vidí. Kdyby někdo chtěl hrát s námi, tak v Pardubicích volná místa máme. Rádi přivítáme další zájemce. Bereme každé dítě bez náboru. Neděláme talentové zkoušky. Kdokoliv může rekreačně hrát, když ho to bude bavit,“ dodává Záruba.

Pardubičtí hráči kin ballu hrají na světovém šampionátu v Hradci Králové
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.