Vezměte jizvu na milost. Nezatěžujte ji, hlaďte, masírujte sprchou

10. únor 2023

Jizvu na těle má snad každý z nás. Fyzioterapeutka Vendula Vrbová nejčastěji řeší jizvy po chirurgických zákrocích na pohybovém aparátu a jizvy po porodech císařským řezem. Tyto jizvy mohou ženám způsobit nemalé potíže, pokud se neošetří správně.

„Porody císařským řezem jsou stále častější a maminky by se rozhodně neměly zatěžovat. Necvičit hned, netahat těžké věci, dávat pozor, v jaké poloze kojí a vyvazovat břicho šátkem, aby nebyl zvýšený tah na jizvu. Pokud se neodlehčí, může vzniknout nepěkná keloidní jizva, namísto hladké a odlehčené,“ varuje fyzioterapeutka Vendula Vrbová.

Tlaková masáž je překonaná

Dříve se doporučovala na jizvy tlaková masáž, ale podle fyzioterapeutky Vrbové je už překonaná. Přesto tlakovou masáž někteří lékaři stále doporučují.

„ Chyba je v tom tlaku. Jizva je křehký systém. A čím větším tlakem do ní jdeme, tím více podporujeme tvorbu srůstů, které vznikají pod jizvou, a nutíme ji, aby se bránila tomu tlaku a byla aktivní. Dnes se doporučuje jemné hlazení a sprchování. A nezanevřete ani na staré jizvy, i ty mohou dostat novou šanci,“ vysvětluje fyzioterapeutka, která čerstvě absolvovala nejnovější kurz terapie jizev.

U operací pohybového aparátu je opatrné cvičení výhodné, protože pomáhá rozproudit lymfatický systém. Je dobré využít i jemné sprchování od chodidel směrem nahoru k srdci. Je to taková mikro masáž, která pomáhá vstřebat otok a  podporuje prorůstání jizev novými cévami.

Psychika v hlavní roli

Psychika hraje podstatnou roli v hojení jizvy. Ta může být pro člověka těžkým traumatem. Důležité je změnit k jizvě přístup.

„Často se setkávám s tím, že když operace není chtěná nebo je spojená s negativním prožitkem na sále, tak se trauma přenáší do mozku, který si vytváří tzv. traumatickou stopu. Ale dá se s tím pracovat. Důležitý je velmi jemný přístup k jizvě v podobě hlazení, používáme jemné techniky dýchání, a tím nastavujeme jemné a pozitivní naladění těla, přepisujeme v mozku traumatická reakce.

Jak pomáhá v léčbě jizev tejpování a mazat nebo nemazat? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související