Věznice v Králíkách je pořád ve hře, místní ji přitom v referendu odmítli

7. únor 2019 08:10

Vybudování věznice v Králíkách Orlickoústecku stále zůstává nedořešené. Vězeňská služba tam totiž v areálu bývalého dětského výchovného ústavu zvažuje zřídit mužskou věznici s nejmírnějším režimem, nebo navrhuje postavit věznici úplně novou. To se ale nelíbím obyvatelům města.

Obyvatelé Králík dali svůj nesouhlas jasně najevo už předminulý rok. V referendu na konci roku 2016 většina obyvatel města řekla rozhodné ne. Původně se mělo jednat o věznici pro ženy, zařízení pro muže je podle starosty Václava Kubína - za politické hnutí Sportovci novinkou. Výsledek referenda ale není pro Vězeňskou službu závazný.

Čtěte takéReferendum v Králíkách odmítlo věznici. Co to znamená?

Králíky jsou jednou z několika lokalit, které má Vězeňská služba vytipované pro případné zřízení vězení. Jednalo by se o desítky odsouzených v lehčím typu věznice. Ta by mohla vzniknout v bývalém ústavu, který je od konce roku 2014 prázdný. Město ale chce tuto budovu získat do svého vlastnictví, aby mohlo rozhodovat, co v ní bude. Možností je několik, například vybudování bytů, nebo nového hotelu.

Věznice z ústavu nebo na zelené louce?

Variantou je ale také stavba věznice na zelené louce, konkrétně na pozemcích v podnikatelské zóně za bývalou Teslou, která by mohla mít kapacitu až tisíc vězňů. Pozemky by Vězeňská služba získala od města, kterému by za to darovala bývalý dětský ústav. Novou věznici ale starosta Králík označil jako velmi kontroverzní a nechtěnou záležitost.

Hejtman Martin Netolický z ČSSD upozorňuje na to, že Králicko je významná turistická oblast Pardubického kraje: „V České republice máme věznice, které jsou i v centrech měst, ale spíš se dostaly do centra tím, že se město postupně rozšiřovalo. V tomto případě je to nedaleko základní školy, de facto v centru města a nevím, jestli zrovna toto využití je to, které si Králíky přejí. Ostatně referendum bylo jasné, takže rozumím i názoru nové samosprávy, že věznici ve městě nechce.“

Poslední jednání vedení města a Vězeňské služby bylo v prosinci, stále ale není nic uzavřené a nepadlo žádné rozhodnutí. Zástupci ministerstva spravedlnosti také nabídli obyvatelům Králík setkání, aby jim své kroky vysvětlili. Vedení města dostalo i nabídku, že si může prohlédnout věznice v jiných částech republiky. Téma tak zůstává stále otevřené.

Spustit audio

Související