VIDEO: Od vyhlazení Ležáků uběhlo 80 let. Podívejte se na poslední z rekonstrukcí operace Anthropoid

24. červen 2022 14:12

Sérii živých zpravodajských rekonstrukcí završil Český rozhlas vysíláním z Ležáků, malé osady na Chrudimsku, kterou se nacisté podobně jako předtím Lidice rozhodli vymazat z mapy. Důvodem bylo odhalení gestapa, že parašutisté odtud udržovali vysílačkou spojení mezi domácím a zahraničním odbojem.

Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, provedeném československými výsadkáři na konci května 1942, se v Protektorátu Čechy a Morava rozjel nevídaný teror, kterému padli za oběť nejen jednotlivci, ale i celé vesnice.

Desátého června 1942 byly nacisty z mapy vymazány Lidice a přesně o dva týdny později, 24. června 1942, potkal podobný osud i malou vesničku Ležáky na Chrudimsku. Gestapo odhalilo, že parašutisté odtud udržovali vysílačkou spojení mezi domácím a zahraničním odbojem.

Příběh, který vyvrcholil zničením Ležáků, se začal odvíjet na konci prosince 1941. Tehdy byl na území protektorátu vysazen oddíl parašutistů nesoucí označení Silver A. Trojice výsadkářů se uchytila na Pardubicku, odkud pocházel jeden z jejích členů, Alfréd Bartoš. 

autor: pj

Související