Vitaminová bomba z červené řepy
Víte, co dělají zahradníci v zimě? Zpracovávají plody ze své zahrady. Pardubický zahradník František Hlubocký je toho dokladem. Nabízíme vám jeho recept, kde hraje hlavní roli červená řepa.
Suroviny:
červená řepa, stejné množství kyselejších jablek, niva, sůl, pepř, trochu medu, pár kapek citronu, zakysaná smetana, křen
Postup:
Základem receptu je uvařená červená řepa. Vaříme ji v celku, ve slupce, aby se zbytečně nevylouhovala šťáva do vody. Nevaříme příliš dlouho. Poté řepu oloupeme a nastrouháme. Stejné množství jablek také nastrouháme a přidáme k řepě. Poté podle chuti rozdrobíme nivu, dochutíme solí, pepřem, citrónem a trochou medu. Vše spojíme zakysanou smetanou. Jako bonus přidáme domácí křen. Ten ale nepřidáváme přímo do pomazánky, každý si vezme podle chuti a kolik snese.
Paměť už vám tolik neslouží? Zkuste gotukolu
Chybějící slunce můžeme aspoň částečně nahradit bylinkami na dobrou náladu, posílení imunity, a také na zlepšení paměti. František Hlubocký doporučuje gotukolu neboli pupečník. Je to rostlina sloní paměti a je teplomilná.
3 recepty, které vás po Vánocích dostanou zpátky do formy
Častým novoročním předsevzetím je také dostat se do formy, zhubnout, nebo třeba jen omezit energetický příjem. Vybrali jsme pro vás tři recepty, které vám na této cestě mohou pomoci.
A proč sloní paměti? Roste totiž přirozeně na vlhčích místech poblíž vodních ploch, kam ji chodí spásat sloni. „A jsou tam skutečně látky, které podporují mozkové buňky a zlepšují paměť,“ říká zahradník.
Pupečník se dá pěstovat dobře i u nás, přes zimu doma na okně, a v létě na zahrádce, kde vytvoří zelený koberec. Po celou letní sezónu můžeme gotukolu přidávat do pomazánek, na zimu pak nasušit a přidávat do čajů. Rostlina není návyková, takže můžeme užívat bez obav z předávkování.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.