Víte, co jsou vlčky a rohačky? A kde jsou v Krkonoších nejhezčí výhledy?

19. září 2022

Autorka knihy Krkonoše, seznamte se, nemá z prvního sněhu na hřebenech hor velkou radost. V Radioporadně nabídla Danka Šárková pár tipů na výlety hlavně po západních Krkonoších. Snad si je ještě letos užijeme.  

„Dívám se z terasy našeho penzionu na Benecku přímo na horu Kotel, což je dominanta západních Krkonoš. A opravdu tam už bílý poprašek je,“ konstatuje spisovatelka. Kniha ukazuje Krkonoše nejen jako turisticky atraktivní místo, ale také připomíná, jak se tam žilo před sto lety.

Začalo to Krkonošskou kuchařkou, do které Danka Šárková vybírala recepty, které si hospodyně v Krkonoších předávají po generace. Asi nejznámější je kyselo. „Tahle kniha měla velký úspěch, mě ale pak napadlo, že by kuchařka byla ještě zajímavější, kdyby byla nafocená s hospodyněmi v dobových kostýmech. Tak jsem zkusila tímto způsobem zpracovat knihu o krkonošských túrách a tradicích. Fotografie jsou od Dušana Štrase a kniha vznikala celý rok,“ popisuje spisovatelka.

Z Horních Míseček k Harrachovým kamenům

Pokud si chcete vychutnat kouzlo západních Krkonoš, zajeďte si na Horní Mísečky. Vydejte se směrem na Zlaté návrší, dále přes Harrachovy kameny, dolů z kopce na Dvoračky, a dál na Kotelní jámy a zpátky na Horní Mísečky. Na Dvoračkách se nezapomeňte pokochat pohledem na stará kachlová kamna. V knize Krkonoše, seznamte se, najdete jak původní fotografii, tak tu současnou. Kachlová kamna jsou tam stále.

Dvoračky, tak se jmenuje stará bouda z roku 1707, která byla původně horskou zemědělskou usedlostí pro chov dobytka na okolních lučinách. V roce 1893 vyhořela a hrabě Harrach ji přestavěl na hojně navštěvovaný hostinec.

„V knize jsem záměrně oprášila i tradice Krkonoš, upozornila na těžký život, který tam horalové vedli. V zimě se nikam nedostali, vytápěli jednu světnici, byli rádi, že si nasbírali dřevo, zatopili, přesto přežili. V dnešní době si tohle vůbec nedovedeme představit,“ uzavírá spisovatelka Danka Šárková.

Spustit audio

Související