Víte, kudy na Karlštejn? Zámeček ve Svratouchu bude opět přístupný

21. červen 2020

Obec Svratouch leží v malebné krajině Žďárských vrchů, na okraji Pardubického kraje. Okolí obce je ideálním místem pro turistiku, milovníky přírody a také historie.

Obec Svratouch se nachází 15 kilometrů od Hlinska. Do Svratky a sousedního kraje jsou to jen dva kilometry. První zpráva o existenci Svratouchu pochází z roku 1392, v určitých momentech své dlouhé historie měla obec dokonce dvojnásobný počet obyvatel než je tomu teď. V obci žilo mnoho evangelíků, Svratouch měl proto i svou evangelickou školu. V této historické budově nyní sídlí muzeum s výjimečnou expozicí.   

Motorky ve škole

Památkově chráněný objekt evangelické školy získala obec v roce 2007 a hledala pro ni další využití. Nakonec se domluvila se sběratelem starých motocyklů Pavlem Šillerem. V roce 2016 vniklo v bývalé škole Muzeum historických motocyklů.

Většinu ze sedmdesátky veteránů tvoří zahraniční stroje, díky tomu se muzeum odlišuje od ostatních podobných expozic v Česku. Ty se totiž většinou zaměřují na motorky československé výroby. Součástí expozice zahraničních, především anglických motocyklů, jsou předválečné značky Ariel ze třicátých let, Douglasy, dánský motocykl značky Nimbus a německé předválečné motorky BMW.  

Unikátní motocykly si návštěvníci mohou prohlédnout také v expozici tuzemských motocyklů. Nejstarším exponátem je Praga BD 500 z roku 1929, zaujme určitě také kolekce předválečných strojů značky Jawa.V červnu 2020 muzeum otevřelo novou expozici v opravených půdních prostorách, kde jsou vystavené nejen zahraniční motocykly, ale část  prostoru je věnovaná historii ledové dráhy a závodům motocyklů ve Svratouchu.   

Zámek Karlštejn je opravený

Souvislost s názvem slavného hradu na Berounsku nehledejte. Zámeček Karlštejn, který je dominantou stejnojmenné místní části Svratouchu, získal svoje jméno díky nedaleké přírodní památce Zkamenělý zámek. Skalním útvarům se kdysi říkalo Starý Karlštejn, původ názvu ale podle místních pověstí pochází z německého "Kahlstein", tedy holý kámen.

V bočních křídlech zámečku Karlštejn jsou  hotelové apartmány

Lovecký zámek Karlštejn si nechal postavit u místní mariánské kaple v letech 1767–1776 majitel rychmburského panství Filip Kinský. V okolí zámku zřídil oboru. Historická kaple se stala součástí zámku a byla nově zasvěcena sv. Jiljí. V roce 1823 koupil panství rod Thurn-Taxisů, v roce 1945 byl zámek znárodněný a převzala ho TJ Spartak Svratka.

Od 60. let objekt zámku sloužil jako rekreační středisko OP Prostějov. Zámeček nyní vlastní soukromý majitel Jan Tlačbaba. Památku opravil, interiéry opět vybavil historickým zařízením. Karlštejn bude od července 2020 sloužit veřejnosti jako hotel, kongresové centrum nebo školicí středisko, v provozu bude pro návštěvníky i restaurace. Vzhledem k romantické poloze i rozměrům zámečku majitel předpokládá, že se v něm budou často odehrávat svatební obřady a oslavy.

Vyhlídka v místní části Karlštejn

Meteorologická stanice na Otavě

Z Karlštejna je okouzlující výhled na Svratouch a okolní krajinu. To samé ale platí i o kopci Otava, který patří mezi největrnější místa Pardubického kraje. V nadmořské výšce 734 metrů tu v roce 1951 byla zřízena meteorologická stanice. Je jedním ze dvou profesionálních pracovišť se stálou službou v Pardubickém kraji. Nejvyšší teplotu meteorologická stanice zaznamenala 27. července 1983, a to 33,9°C. Naopak nejchladnějším dnem byl devátý únor 1956, kdy rtuť teploměru klesla na -30.0°C.    

autor: BRA
Spustit audio

Související