Výlet po stopách výsadkářů

Zalesněné kopce Železných hor byly za války domovem pro mnoho odbojových skupin. Podporovány byly ze vzduchu, z východu i západu. A to jak zbraněmi, tak vycvičenými vojáky, kteří sebou mimo jiné přiváželi i radiostanice a zajišťovali spojení okupované země s okolním světem.

Z Anglie bylo během války vysláno ve třech vlnách přes sto vycvičených Čechoslováků. Paradesantní výcvik probíhal ve Skotsku, v kopcích, které měly co nejvěrněji simulovat českou krajinu. Přelety přes nepřátelské území probíhaly vždy v noci, ale přesto se vždy jednalo o velmi riskantní záležitost. Některé operace skončily sestřelením letadel ještě nad německým územím.

Operace Platinum - Pewter

Čtyři výsadkáři v noci z 16. na 17. února 1945 seskočili v poli nad vesnicí Javorné. První kontaktní adresa byla na pana Pilného na Tabarce. Tam ale způsobili velký rozruch a tak se přesunuli na druhou adresu ke Korábkům v Hradišti u Nasavrk. V domě nezastihli Ladislava Korábka, který už se ukrýval před gestapem, ale jeho ženu. Ta, přestože neznala heslo, je pustila do domu a poskytla jim na několik dnů útočiště. V jednu chvíli se tak u Korábkových nacházeli jak výsadkáři ve stodole na půdě, tak kontrola z gestapa.

Při seskoku se přetrhala lana přídavného nákladu a vysílačky, které sebou vezli, se rozbily. Výsadkáři se je pokoušeli opravit, ale neúspěšně. Novou vysílačku jim přivezl až další výsadek Bauxit.

Falešné dokumenty Ladislava Korábka z období Protektorátu Čechy a Morava

Po první aklimatizaci se výsadkáři za pomoci nasavrckého odboje přesunuli do Nového města na Moravě, kde operovala Rada tří. Mnoho nasavrckých obyvatel bylo za podporu protifašistického odboje potrestáno, někteří své hrdinství zaplatili životem. Vedle poštmistra Václava Doležala například i sládek Viktor Nebesář. V přesunech výsadkářů pomáhal místní stavitel Zdeněk Šukal a Dr. Paperstein, kterým se podařilo během zatýkání gestapu uniknout.

Operace Calcium

V Mýtkách nedaleko Rabštejnské Lhoty byli 3. dubna vysazeni  čtyři výsadkáři.  Směřovali do Javorného, kde nějakou dobu žili na statku u Novákových. Jejich hlavním úkolem byl sběr informací a udržování kontaktu s Londýnem. K tomuto účelu byli vybaveni vysílačkou Zdenka, později přejmenovanou na Milada. Současně se skupinou Calcium letěli ještě tři výsadkáři, vyslaní pro operaci Barium. Ti byli vysazeni u Vysoké nad Labem a přesunuli se do vesnice Polsko u Žamberka. Operovali pak především v Královohradeckém kraji.

Vpravo je nasavrcký sládek Viktor Nebesář

Operace Silver A 

Jde pravděpodobně o nejznámější výsadek. Tato skupina tří mladých mužů (Alfréd Bartoš, Josef Valčík a radista Jiří Potůček) měla být vysazena u Vyžic na Chrudimsku. Ovšem kvůli nepřesnosti v navigaci seskočili o 40 kilometrů dál u Poděbrad. Bylo to 29. prosince 1941 a současně s nimi letěly i skupiny Anthropoid a Silver B.

Radiotelegrafista Potůček navázal spojení s Londýnem 15. ledna 1942 z lomu Hluboká u Miřetic. Protože hrozilo zaměření a prozrazení celé skupiny, byla vysílačka neustále stěhována. Například na sádka u Lázní Bohdaneč, do mlýna v Ležákách, nebo do školy v Bohdašíně u Červeného Kostelce.

V lesoparku v Trnové stojí pomník Jiřímu Potůčkovi

V březnu 1942 začalo hrozit skupině prozrazení. Josef Valčík se připojil ke skupině Operace Anthropoid a pomáhal s přípravami atentátu na Heydricha. Jeho život skončil spolu s ostatními šesti parašutisty v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje. Vlastní rukou skončil život i Alfréd Bartoš, při zatýkání v Pardubicích. A nedlouho je přežil i poslední člen, radiotelgrafista Jiří Potůček, kterého po strastiplném útěku zastřelil v Dubince, v Trnové u Pardubic, český četník Půlpán.

Na tomto místě je dnes lesopark, který připomíná hrdinství všech členů paradesantních skupin, kteří byli vysazeni na území Protektorátu během druhé světové války.

Spustit audio