Výšlap pro dobrou věc. Hráči Stallions ušli 100 kilometrů za 31 hodin

9. únor 2022

Dva dny na konci loňského listopadu Jan Žirovnický, Ondřej Ministr, Matěj Línek a další hráči amerického fotbalu z klubu Stallions Pardubice z hlavy nedostanou.

Nezapomenutelná událost, dřina, velká výzva, bolest, takovými slovy hodnotí svůj výkon, kdy za 31 hodin dokázali přes Beskydy ujít vzdálenost 100 km. To vše pro dobrou věc. „Zuzanka je čtyřletá holčička z Pardubic, která trpí leukémií a my jsme se rozhodli, tento pochod věnovat jí, abychom jí podpořili,“ říká jednatel společnosti Agrostav Pardubice Jan Žirovnický.

Nejlepší nápady od sklenky

Právě on, jako velký podporovatel týmu celou akci vymyslel. „S tímto šíleným nápadem přišel tady Honza, vymysleli jsme to na závěrečné party po fotbalové sezóně. Nejlepší nápady bývají u panáků zelené. Znělo to naprosto šíleně a nepředstavitelně,“ říká Ondřej Ministr. „Po těch pár skleničkách mi to nepřišlo tak hrozný, ráno už jsem zpytoval svědomí,“ dodává Jan Žirovnický.

Hráči amerického fotbalu Jan Žirovnický, Ondřej Ministr a Matěj Línek

Řada z hráčů měla minimální, nebo žádné zkušenosti s výšlapy podobného rozsahu. „Prakticky jediný, co jsem kdy vyšel, byla Sněžka. Žádné zkušenosti jsem neměl,“ říká Matěj Línek a kolega z týmu Ondra Ministr přidal své zkušenosti: „Já do té doby vyšel Kuňku a to ještě kvůli té výzvě, abych si to vyzkoušel.“

Počasí nepřálo

Cesta začala v Třinci, kam se tým dopravil vlakem. Cílem byl sto kilometrů vzdálený Frenštát pod Radhoštěm. „Hned v Třinci začalo pršet, takže jsme si nasadili pláštěnky, a zhruba po dvaceti kilometrech do toho začalo sněžit. Počasí nám to úplně neulehčilo. Ono to ale nevnímáte, prostě jen jdete, koukáte před sebe a počítáte kilometry,“ říká Matěj Línek.

První se dostavila už po dvaceti kilometrech „A nebyla jen jednou, každý jsme ji měli třikrát, čtyřikrát a každý někde jinde. Ale jak jsme byli v tom týmu, tak jsme se navzájem podporovali a bez toho bychom to neušli.

Nouze ale nebyla ani o úsměvné zážitky. „Lukáš Petřík, zvaný Blonďák se velice špatně připravil. Vzal si nějakou bundu do mrazírny, která nebyla proti sněhu a vodě. Vzal si pracovní boty, které prý měl dobře prošlápnuté. Všechno to bylo za chvilku mokré a těžké. Ale tím, že nás tam bylo hodně a měli jsme věci navíc, tak si všechno popůjčoval. Nakonec dorazil jako první a ještě vysmátej,“ vypráví Ondřej Ministr.

Pocity v cíli

„Jsem rád, že i na sítích se nám povedlo sehnat diváky, kteří posílali lajky a peníze pro Zuzanku,“ říká Jan Žirovnický. Na transparentním účtu nadace Lenky a Romana Šmidberských se na podporu malé Zuzanky sešlo 400 tisíc korun.

Spustit audio

Související