Vysokomýtské muzeum koupilo „okurku“ a doplnilo tak sbírku autobusů

12. srpen 2022

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě se můžeme pochlubit novým přírůstkem, kterým ucelilo sbírku autobusů vyráběných ve Vysokém Mýtě. Je to Škoda 706 RTO LUX, luxusní verze dálkového autobusu známého také jako „okurka“.

„Přírůstek souvisí s naší činností, kdy mapujeme historii firmy Sodomka a následně firmy Karosa, která dělala autobusy. A dodnes se ve Vysokém Mýtě autobusy dělají. A jedním z legendárních výrobků je autobus RTO. Určitě ho mnozí znají z filmu Florenc 13,30, kdy pan Bek je šofér a během jízdy se tam odehrávají různé příhody,“ říká ředitel muzea Jiří Junek.

Muzeu se tak splnil sen. Získat tento autobus nebylo snadné. „Ono těch autobusů moc dochovaných není a tomu odpovídá dnes jejich cena. Navíc jsme byli limitování, tím, že ty autobuse se nevyráběly jen v Karose. Dělaly si také v Holýšově a pak ještě licenčně v Polsku. My chtěli ten z Vysokého Mýta, a aby to byl ten LUX, který má okénka nad zavazadlovým prostorem. A těch už opravdu moc není,“ vysvětluje Jiří Junek.

Historický autobus Škoda 706

„Nám se tím ucelila vývojová řada autobusů, které v Karose byly vyráběny. Od autobusu RTO až po autobus HD12 vyráběný v polovině 90. let. Dnes, ze všech typů autobusů, které se v Mýtě dělaly, máme všechny.“

„Náš autobus má vysoké sedačky, které šly polohovat. Na sedačkách před nimi byly síťky, popelníčky a tak dále, takže opravdu ta nejluxusnější varianta. V tuto chvíli nemáme výstavní prostory, kde bychom ho mohli vystavovat, ale plánujeme, že ho veřejnosti představíme a plánujeme i propagační jízdy,“ dodává Jiří Junek.

Do dražby jde jeden ze dvou existujících kusů automobilu Aero 50 Dynamik. A chystá se další expedice Monoxylon. Také o tom mluvil Jiří Junek. Poslechněte si celý záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související