Vývrtka místo celeru. Loutkářská Chrudim chce zaujmout

28. červen 2018

Možná si vzpomínáte, kolik vášní loni vyvolala celerová bulva s natí a zubařským odlitkem pro výrobu rovnátek. Letošní plakát loutkářského festivalu už takový rozruch podle všeho nebudí. Ale stejně na něm nenajdeme obyčejnou loutku.

„Reakce na vývrtku jsou klidnější. Lidé si zvykají, že loutka není jenom ten figurativní panáček nebo kašpárek, ale že to může být jakýkoliv předmět. Když se podíváte na tu vývrtku, tak nějaký svůj výraz má. V zásadě vyzývá k tomu, abyste si ji vzali do ruky a zkusili si s ní něco zahrát,“ říká programový ředitel přehlídky Michal Drtina.

Začátek se štrúdlem

Festival odstartuje v pátek a hned poslední červnovou sobotu nabídne Loutkářský štrúdl, kdy můžete putovat od muzea k divadlu. „Na neděli chystáme Loutkoviště, kde si lidé budou moci zahrát s loutkami v barokním stylu.“ 

Hlavní program sestavují organizátoři podle krajských přehlídek. „Amatérští loutkáři se k nám dostávají z jakéhosi výběru. Přes toto síto prošly i inscenace, které nejsou primárně určené pro nejmenší děti,“ myslí si Drtina.

Michael Drtina byl hostem ve vysílání

Další inscenace patří do projektu Loutky ve veřejném prostoru. „Na festivalu bude klasické marionetové divadlo v nejčistším stylu, ale třeba i zajímavé počiny, kde se na druhou stranu stejně budou držet loutkářské principy.“

O Chrudimi je slyšet

Přehlídka připravuje představení pro veřejnost, aby se mohla přijít podívat na současné moderní loutkové divadlo. „Do Chrudimi jezdí i skoro 300 seminaristů, kteří se vzdělávají. Takhle se do města dají přivést lidé z celé republiky. Máme i jeden zahraniční seminář. Účastníci se dostanou do domu, kde žil Karel Pippich, podle kterého se jmenuje divadlo. V neobydleném prostoru by měla vzniknout inscenace na téma Karel Pippich a Chrudim inspirovaná daným místem.“

Drtina taky připomíná spolupráci s Muzeem loutkářských kultur. „Dokonce tam budou dvě malé inscenace z té řady, která je určená pro nejmenší děti. V podání finské loutkářky uvidíte, jak se dá nonverbálně hrát s obyčejnými kostkami. Loutkové divadlo pomáhá rozvíjet fantazii, představivost.“

Mladí versus staří. Celerový plakát rozděluje Chrudim

Loutkářská Chrudim - plakát 66. ročníku

Šok. Tohle slovo vystihuje letošní plakát Loutkářské Chrudimi asi nejlíp. Organizátoři se rozhodli pro razantní změnu. Tradiční náměty nahradila tvář z celeru se sádrovým odlitkem chrupu nabodnutá na vidličku.

Muzeum taky třeba v neděli nabídne prodlouženou otevírací dobu s večerní komentovanou prohlídkou expozice Magický svět loutek a se zážitkovou prohlídkou.

Loutkářská Chrudim nezapomíná ani na koncerty. Ty odstartuje v pátek v 17 hodin skupina Yo Yo band. Vystoupí za divadlem. Každý festivalový den až do čtvrtka bude jeden koncert.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.