Vyzkoušejte bramborový salát na růžovo. S červenou řepou chutná skvěle!

10. prosinec 2024

Naši předkové žili mnohem více v souladu s přírodou. Hlavně na venkově museli vyžít z toho, co si vypěstovali. Mezi běžné suroviny patřila kořenová zelenina i červená řepa, která vydržela přes zimu uložená v písku v chladné místnosti.

Někteří z nás se teď během k adventu k postním jídlům vracejí. Variantu bezmasého bramborového salátu nabídl posluchačům Českého rozhlasu Pardubice šéfkuchař René Salaquarda z Restaurace Na Zámku v Chrasti.

Přímluva za salát bez salámu

„Bramborových salátů jsme vyzkoušeli více. A velmi nám chutná ten s přidanou červenou řepou. Dáváme tam všechny ingredience jako do klasického bramborového salátu s majonézou. Jen se moc přimlouvám za salát bez salámu. Nevím, kdo to zavedl, netuším, proč se tam ten salám přidává. Ale opravdu to není potřeba,“ míní kuchař Salaquarda.

Na salát s červenou řepou budete potřebovat cibuli, kořenovou zeleninu a červenou řepu. Kořenovou zeleninu si uvařte, nekupujte sterilovanou. Červenou řepu si také uvařte, ale zvlášť v hrnci, aby vám všechno neobarvila. Zeleninu nakrájejte na drobno, okurky nastrouhejte, cibuli jemně nakrájejte, brambory naporcujte klasicky přes mřížku. Vajíčko kuchař Salaquarda vynechává, můžete zkusit s vajíčkem i bez.

Na lžíci majonézy kvůli chuti

Bramborový salát s červenou řepou osolte, opepřete, přidejte zakysanou smetanu a trochu majonézy.

„Majonéza tam je fajn, trochu tuku je potřeba, aby se chuť hezky nesla. Vyzkoušejte, je to krásné na pohled a chuťově ta řepa nepřekáží ani lidem, kteří nemají červenou řepu rádi. Díky ní je salát příjemně růžový, hezký na pohled,“ doporučuje kuchař René Salaquarda.

Jak zbavit rybu zápachu? A jak vyladit chuť jáhlové kaše? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související