Z Pastvin ráj na zemi. Ochránci přírody tam budují Eden

20. březen 2024

Na území Pastvin a obce Líšnice vzniká naučný včelařsko-botanický areál. Jeho velikost a rychlost stavby závisí na penězích.

„Hlavním srdcem bude arboretum o rozloze 1500 metrů čtverečních s 51 stromy, 102 keři a několika sty rostlin. Přední sloupy naučného včelína budou vydlabané ze stoleté lípy a budou představovat včelí úly. V klubovně plánujeme výuku včelařského, zahrádkářského, mysliveckého i hasičského kroužku, botaniky, ochrany přírody. Chceme vytvořit takový malý ráj na zemi pro lidi, včely, čmeláky, motýly, berušky a hromadu dalšího užitečného hmyzu,“ říká Jiří Prachař z Českého svazu ochránců přírody.

Úklid, úly, zahrádka

Okolí nově vznikající základní organizace Eden můžete přijít poklidit i okouknout v sobotu 30. března. Sraz je v 8 hodin u autobusové zastávky Líšnice, Sekýří. „Svaz poskytne pytle, rukavice. V lese kousek od areálu nacházíme každoročně neuvěřitelné množství odpadků. Leží nad silnicí, ze které do něj není pořádně vidět. Někteří lidé si třeba uleví a jedou dál. Jsou ale i tací, kteří vyházejí odpadky, rozdělají oheň a celkově znečistí okolí lesa.“ Jde o součást plošné akce Ukliďme svět. Letos se do ní v různých termínech zapojí třeba taky ve Svitavách, České Třebové, Luži anebo Dolních Ředicích.

Jiří Prachař z Českého svazu ochránců přírody

Teď na jaře má znovu dojít taky na Den otevřených úlů. V Českých Petrovicích se na něm podílejí ochránci pod vedením Pracovní společnosti nástavkových včelařů. „Mělo by to být od 17. do 19. května. Podíváte se přímo na včely přes prosklené úly. Když bude pěkné počasí a včely budou mít dobrou náladu, tak klidně otevřeme i úl a půjdeme do toho naživo,“ usmívá se Prachař.

Koncem léta pak Kunvald hostí zahrádkářskou výstavu. „K vidění bude jiřinková expozice, které letošní výstava patří. Bude tam mnoho výpěstků ovoce, zeleniny, květinové vazby a podobně. Termín vychází pravděpodobně na přelom srpna a září.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související