Za pověstmi z Knířova do Střemošice a na Žižkův stůl

28. červenec 2019

Zázračný obraz Madony mají prý v poutním kostele v Knířově u Vysokého Mýta. Neméně záhadná je pak tamní studánka, která prý uzdravuje oční neduhy a ke které se váže řada pověstí. Mnoho bájí vypráví také o Střemošické stráni u Luže a nedaleké vyvýšenině zvané Žižkův stůl.

Poutní cestou z Vysokého Mýta do Knířova mířily v minulosti davy poutníků do knířovského chrámu. Věřilo se, že obraz Panny Marie na jeho oltáři je zázračný, dokáže plnit přání, uzdravovat. A zajímavá legenda se váže také k cestě tohoto obrazu do knířovského kostela. Říká se, že tento renesanční obraz tam na nějaký čas vypůjčil jistý šlechtic Knířov, ale když se chtěl vrátit zpět s obrazem do rodných Uher, po cestě se mu ztratil. Objevil ho až po čase na oltáři knířovského kostela, kam se prý obraz sám vrátil. Tak ho tam už nechal.  Tzv. Knířovskou Madonu z obrazu tam najdete i na několika sochách. Poznáte ji tak, že s dítětem v náručí stojí na zeměkouli obtočené hadem a má rozevláté šaty i vlasy.

Knířovský potok a léčivá studánka

Ze zadní části hřbitova okolo knířovského poutního kostela je ve zdi vsazena nenápadná branka. Tou je možné se dostat pod kostel na jedno až meditační místo téměř mimo civilizaci. Je jím Knířovský rybník vsazený uprostřed krásné přírody. S Knířovským potokem a hlavně studánkou, ve které pramení. Říká se, že voda z ní je léčivá, dokáže prý vyléčit oční potíže. I když je u studánky pro žíznivé poutníky hrníček, možná by se z ní přes nános vodních rostlin ale asi dnes jen tak někdo nenapil. Může si místo toho nechat převyprávět hned několik pověstí, které se k ní vážou.

Třeba o pyšné panně, která tam chodila kalit vodu. Nebo tu z počátku křesťanství, kdy se údajně nedaleko studánky střetávali pohané s nositeli nové víry. Křesťané jim prý při jedné potyčce porazili několik lip v posvátném pohanském háji a postavili u studánky kapličku. Pohané na oplátku křesťanskou stavbu zbourali a zvon z ní si pověsili na lípu. Ten se ale rozezněl jen jednou. Pak se snesl ke studánce a ponořil do jejich hlubin. Jeho smutné zvonění je tam prý slyšet dodnes.

Střemošická stráň a Žižkův stůl

Jeden z nejkrásnějších výhledů v Pardubickém kraji je jistě ze Střemošické stráně. Vrcholek přírodní rezervace východně od města Luže nabízí nádherný pohled daleko do kraje, třeba na Luži, zříceninu hradu Košumberk a poutní chrám na Chlumku. Však také šlo v minulosti o oblíbené místo zastavení poutníků mířících právě do tohoto kostela. Říká se mu Poklona, podle barokního Sloupu Nejsvětější Trojice z roku 1730, který se tam tyčí. Také toto místo je opředeno řadou legend. Jedna z nich se týká neobvyklého tvaru stavby. Připomíná prý popraviště, která tam stávalo před ním.

Pohled na Střemošice a okolí

Přímo pod výhledem ze Střemošické stráně je půvabná obec Střemošice, která byla inspirací několika umělcům. A pár kilometrů od ní u obce Bílý kůň je další místo se zajímavou pověstí. Jde o vyvýšeninu, možná pozůstatek nějakého tvrziště. O jeho původu se dnes vůbec nic neví, zůstala jen pověst. Podle ní ho měli vytvořit Žižkovi vojáci, kteří tam veškerou tu hlínu přinesli jen ve svých přilbách, aby si jejich vůdce mohl odpočinout. A tak se tam tomu říká Žižkův stůl.

Spustit audio

Související