Chcete běhat? Nepřepalte začátek a začněte po indiánsku

30. srpen 2022

Chcete běhat? Tak nazujte pořádné boty a rozběhněte se. Takhle jednoduše to vidí lektor Tomáš Bret, který má v Hradci Králové běžeckou školu a věnuje se běhání na sportovní úrovni. Zároveň přidává pár rad, které jsou pro začátečníky zásadní.

„Běžně se stává, že začátečníci zkouší napoprvé uběhnout pět kilometrů. Po půl kilometru už samozřejmě nemůžou. Zkusí to tedy ještě podruhé se stejným výsledkem a končí. Začínat s během se musí postupně. Doporučuji tzv. indiánský běh, tedy střídání rychlé chůze a běhu.

První rok bude bolet

Začít indiánským během je ideální. Znamená to, že střídáte chůzi a běh, přičemž dobu běhu postupně prodlužujete. Postupně zjistíte, že více běžíte, než chodíte.

běžec ve Stromovce

Počítejte i s tím, že na začátku vás bude tělo bolet. Musí si zvyknout na pohyb. První rok běhání vždycky trochu něco pobolívá. Nejděte přes sílu, ale nevzdávejte to, svaly si zvyknou. A nechte si poradit od zkušeného lektora, jaké protahovací cviky využít před a po běhání.

Boty spíš větší

„Důležité je tlumení doskoků, aby si člověk neničil klouby. Kvalitní boty určené na běhání jsou základ. A nekupujte si je těsné. Vždy raději o něco větší. Nohy při běhu naběhnou a určitě byste nechtěli skončit se slezlými nehty,“ varuje Tomáš Bret.

Běžec Tomáš Bret

Ženy kolem padesátky srší energií, mužům naopak dochází baterky. Trochu s nadsázkou mluví Tomáš Bret o rozdílném přístupu mužů a žen ke sportu. „Pozorujeme v naší běžecké škole, že ženy, kterým už odrostly děti, jsou aktivnější, než muži. Mužům po padesátce se nechce začínat nic nového. To ženy ještě chtějí něco zvládnout, být štíhlé a fit, mají chuť na sobě pracovat,“ chválí  ženský přístup lektor běhání.

Spustit audio

Související