Začínala s poklopem v kabelce. Dnes patří v oboru šachtových poklopů k nejlepším

7. říjen 2021

Šachtový poklop je zdánlivě běžná věc, které si ani nevšimneme. Ale i poklop musí někdo vymyslet na míru tak, aby byl odolný a funkční. Málokdo ví, že takové poklopy vymýšlí a vyrábí žena, navíc v Barchově nedaleko Pardubic.

Jmenuje se Alexandra Vondráková a její podnikání před pětadvaceti lety u některých technických odborníků budilo úsměv. Přišla totiž s novinkou – s poklopem z plastu.

Holka s poklopem a mapou na volantu

„Dostala jsem se v devadesátých letech jako hosteska k jedné firmě s poklopy, která na veletrhu hledala zastoupení. A tak jsem začala nabízet poklopy z plastu. Projela jsem snad všechny projekční kanceláře a stavební firmy v Česku. Plastový poklop jsem vozila s sebou a přinesla ho ke stavbařům až na stůl. Tenkrát nebyl internet, mobily teprve začínaly, tak jsem jezdila s poklopem v kabelce a s papírovou mapou na volantu,“ usmívá se ředitelka firmy Gabex Alexandra Vondráková.

Výhradně ženské vedení firmy Gabex, která v Barchově vyrábí šachtové poklopy

Nakonec se jí ale podařilo překonat nedůvěru stavebních odborníků v nový materiál i předsudky vůči tomu, že ho představuje žena. Rozjela vlastní výrobu a má další nápady. Její vedoucí tým je ryze ženský. Muže ale Alexandra nezatracuje, bez nich by výroba nešlapala tak, jak má.

Recyklace šedé vody – nápad, který šetří

Kromě poklopů se Alexandra Vondráková se svým týmem věnuje recyklaci šedé vody v domácnosti. Její nápad, jak snížit spotřebu pitné vody, už v Barchově běží. Do novostaveb je to ideální ekologické řešení.

„Je to téma velmi aktuální. Dokážeme domácnosti uspořit 60 až 80 procent vody. Stačí nainstalovat do domu tzv. bytovou studnu, která připomíná tak trochu velkou lednici.

Z ohlasů na podněty o recyklaci šedé vody víme, že se mnoho domácností snaží s vodou šetřit. Často slyším, že například lidé vodou z koupání splachují záchod. A právě na tomto principu funguje bytová studna,“ vysvětluje Alexandra Vondráková, která už realizuje první zakázky a budoucnost vidí v tomto směru velmi dobře.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.