Vyrobte si výživnou sýrovou svačinu přes látkový kapesník
Sýry jsou bohaté na živiny a vitamíny, ale spousta z nich také obsahuje hodně kalorií. To, jak chutnají, ovlivňuje druh a kvalita mléka, stejně tak i prostředí, kde se vyrábí.
Sýry se většinou vyrábějí z kravského mléka, ale existují i z kozího a ovčího, dokonce i z mléka velbloudího, koňského, sobího nebo z mléka indických buvolů. „Vůně a chuť se odvíjí hlavně od toho, kde se zvířata pasou a v jakém prostředí žijí. Rozhodují i zkušenosti osob, které sýry vyrábí,“ vysvětluje regionální výrobce Petr Souček.
Zhubnete, aniž byste přišli o kus svalu
„Sýry obsahují komplex bílkovin, které jsou lehce stravitelné. Jsou vhodné k redukci váhy, zpevnění kostí hlavně u starších žen po menopauze a růstu kostí u malých dětí,“ doporučuje výživová poradkyně Renata Virtová.
Čtěte takéChaos v chladničce není pouze kosmetická vada. Víte, co kam patří?
Bílkoviny ze sýrů působí jako tlumiče hladu a při hubnutí zároveň brání ztrátě svalové hmoty. Sýry jsou i zdrojem živočišných tuků, vitamínů, minerálních látek, a to hlavně vápníku. Díky velkému množství zinku posilují i imunitu.
Hubněte se sýrem cottage celý den
Minimum tuku i energie obsahují sýry typu cottage, žervé a olomoucké tvarůžky. Nebojte se je kombinovat se sacharidovými potravinami, které mají nižší glykemický index (hladina krevního cukru tak nebude kolísat).
Červená řepa s kozím sýrem

Jednoduchý předkrm vykouzlíte z červené řepy. Spolu s vlašskými ořechy a kozím sýrem je to skvělé a lehce stravitelné jídlo.
Oblíbený cottage cheese s energetickou hodnotou 350 až 450 kJ/100 g najdete v obchodech s různými příchutěmi, dokonce i s ovocem. „Já bych raději doporučovala neochucený cottage. Klidně si ho přislaďte medem, správný říz mu dají i domácí bylinky,“ uvádí příklad paní Renata.
Můžete ho jíst opravdu denně. Je nejen dietní, ale i lehce stravitelný a plný kvalitních bílkovin a vápníku. Když vynecháte chléb a budete ho zajídat kousky čerstvé zeleniny, lehčí a zdravější oběd sotva vymyslíte. Štíhlou linií také podpoří mozzarela a ricotta.
Vytvořte si zdravý sýr doma a jednoduše
„Pokud si chcete vyrobit sýr doma, mám pro vás skvělý tip. Velmi dobře stravitelné sýry jsou z vykapaného jogurtu, kefíru nebo tvarohu. Když jogurt necháte celou noc překapávat přes plenu, speciální síťku, nebo látkový kapesník, vznikne z něj pevná hmota, která je neskutečně zdravá,“ libuje si výrobce sýrů Petr Souček z mini mlékárny v Tuněchodech na Chrudimsku. Stačí dochutit solí, bylinkami, pepřem, nebo ovocem a máte skvělou svačinu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.