Vyrobte si výživnou sýrovou svačinu přes látkový kapesník
Sýry jsou bohaté na živiny a vitamíny, ale spousta z nich také obsahuje hodně kalorií. To, jak chutnají, ovlivňuje druh a kvalita mléka, stejně tak i prostředí, kde se vyrábí.
Sýry se většinou vyrábějí z kravského mléka, ale existují i z kozího a ovčího, dokonce i z mléka velbloudího, koňského, sobího nebo z mléka indických buvolů. „Vůně a chuť se odvíjí hlavně od toho, kde se zvířata pasou a v jakém prostředí žijí. Rozhodují i zkušenosti osob, které sýry vyrábí,“ vysvětluje regionální výrobce Petr Souček.
Zhubnete, aniž byste přišli o kus svalu
„Sýry obsahují komplex bílkovin, které jsou lehce stravitelné. Jsou vhodné k redukci váhy, zpevnění kostí hlavně u starších žen po menopauze a růstu kostí u malých dětí,“ doporučuje výživová poradkyně Renata Virtová.
Čtěte takéChaos v chladničce není pouze kosmetická vada. Víte, co kam patří?
Bílkoviny ze sýrů působí jako tlumiče hladu a při hubnutí zároveň brání ztrátě svalové hmoty. Sýry jsou i zdrojem živočišných tuků, vitamínů, minerálních látek, a to hlavně vápníku. Díky velkému množství zinku posilují i imunitu.
Hubněte se sýrem cottage celý den
Minimum tuku i energie obsahují sýry typu cottage, žervé a olomoucké tvarůžky. Nebojte se je kombinovat se sacharidovými potravinami, které mají nižší glykemický index (hladina krevního cukru tak nebude kolísat).
Červená řepa s kozím sýrem
Jednoduchý předkrm vykouzlíte z červené řepy. Spolu s vlašskými ořechy a kozím sýrem je to skvělé a lehce stravitelné jídlo.
Oblíbený cottage cheese s energetickou hodnotou 350 až 450 kJ/100 g najdete v obchodech s různými příchutěmi, dokonce i s ovocem. „Já bych raději doporučovala neochucený cottage. Klidně si ho přislaďte medem, správný říz mu dají i domácí bylinky,“ uvádí příklad paní Renata.
Můžete ho jíst opravdu denně. Je nejen dietní, ale i lehce stravitelný a plný kvalitních bílkovin a vápníku. Když vynecháte chléb a budete ho zajídat kousky čerstvé zeleniny, lehčí a zdravější oběd sotva vymyslíte. Štíhlou linií také podpoří mozzarela a ricotta.
Vytvořte si zdravý sýr doma a jednoduše
„Pokud si chcete vyrobit sýr doma, mám pro vás skvělý tip. Velmi dobře stravitelné sýry jsou z vykapaného jogurtu, kefíru nebo tvarohu. Když jogurt necháte celou noc překapávat přes plenu, speciální síťku, nebo látkový kapesník, vznikne z něj pevná hmota, která je neskutečně zdravá,“ libuje si výrobce sýrů Petr Souček z mini mlékárny v Tuněchodech na Chrudimsku. Stačí dochutit solí, bylinkami, pepřem, nebo ovocem a máte skvělou svačinu.
Související
-
Nejlepší sýry na světě vznikly omylem
Česko není žádnou sýrařskou velmocí. Ale už i my objevujeme kouzlo chuti kvalitních sýrů. Dají šmrnc vašemu kuchařskému umění. Jsou lahůdkou ke sklence vína. Navíc ...
-
Vařte s Katchabou. Jogurtové kostky bodnou nejen dětem
Že je možné projíst se ke štíhlosti, dokazuje foodblogerka přezdívaná Katchaba. Na sociálních sítích má čím dál větší ohlas a velký úspěch zaznamenala i na knižním trhu.
-
Do obchodu s vlastními krabičkami? Bezobalových prodejen je už přes šedesát
Obchody bez obalu rostou jako houby po dešti. A přibývají lidé, kteří tam chtějí nakupovat. Už je nebaví brát z regálů potraviny zabalené v hromadách plastů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.