Žamberk - brána Orlických hor

15. březen 2015

Šestitisícové město v podhůří Orlických hor leží v malebném údolí Divoké Orlice. Váš výlet může začít hned v centru. Na Masarykově náměstí najdete celou řadu cenných památek, po stopách minulosti se ale můžete vydat různými směry. Nejen za poznáním, ale i odpočinkem.

Ze Žamberku uvidíte na Králický Sněžník, Bukovou horu i Krkonoše. Stačí vystoupit na Tyršovu rozhlednu, věž zvanou Rozárka nebo také Rozálka, podle jména nedaleké kaple. Na okraji Žamberku stojí od roku 1932 a má tvar husitské hlásky. Inspirací pro stavbu se stala rozhledna Hýlačka poblíž jihočeského Tábora.

Žamberk přitahuje blesky

Na okraji města, u helvíkovického mostu, jistě nepřehlédnete vysokou maketu bleskosvodu. Právě na těchto místech se totiž narodil Prokop Diviš, český vědec, teolog, hudebník a přírodovědec, ale hlavně vynálezce zemněného bleskosvodu. Jeho životní osudy přibližuje expozice v roubeném Domku Prokopa Diviše, která navozuje atmosféru vesnické chalupy osmnáctého a devatenáctého století.

Domek Prokopa Diviše u Helvíkovic.jpg

V zámku mají školu

Žamberský zámek stojí na okraji svahu do údolí Divoké Orlice. Patří k dominantám města, zámecké expozice v něm ale nenajdete. Sídlí tu Střední škola obchodu, řemesel a služeb. Jednopatrová budova má dvě čtvercová náměstí, do jednoho z nich ovšem zasahuje moderní přístavba z konce minulého století. Na portálech bran si můžete prohlédnout rodinné erby Bubnů a Parishů, kteří zámek vlastnili. Krásnou procházku nabízí anglický park, který přechází v oboru.

Při návštěvě Žamberku můžete absolvovat Výletní okruh městem, osmikilometrovou trasu, která spojuje zajímavá místa (židovský hřbitov, kostel sv. Václava, zámecký park atd.) Mapku s trasou dostanete Informačním centru u náměstí.

Do lékárny? Do muzea!

Městské muzeum v Žamberku nabízí celou řadu zajímavostí. Dozvědět se tu můžete o rozvoji lidových řemesel, prohlédnout si pohyblivý betlém nebo loutkové divadlo. V muzeu ale najdete i působivou historickou lékárnu, a to včetně lékárenského vybavení. V bohatě zdobených regálech a skříňkách jsou vystavené dózy na uskladnění bylinek, prohlédnout si můžete i sady na výrobu léků. Lékárna pochází z 90. let 19 století, v novogotickém stylu si ji nechal zhotovit lanškrounský lékárník Erxlében.

Expozice Erxlébenovy lékárny v Městském muzeu v Žamberku.jpg

Nebe nad Žamberkem

Dlouhou tradici má v Žamberku bezmotorové létání. Po travnaté ploše místního letiště se často rozjíždí historické kluzáky. Aeroklub Žamberk připravuje každoročně pro veřejnost několik zajímavých akcí a na žamberském letišti je možné absolvovat také leteckou školu.

Královská Litice nad Orlicí

Jen pár kilometrů od Žamberku najdete hned několik středověkých hradů. Zákoutím vskutku romantickým je zřícenina Litice nad Orlicí. Stejně jako sousední Potštejn i tento hrad postavili páni z rodu Drslaviců. Královským hradem se stal v době panování Jiřího z Poděbrad, který si Litice velmi oblíbil. Sídlo, skryté v meandu Divoké Orlice, zásadně přestavěl a rozšířil jeho opevnění. Do dnešních dnů se zachoval tzv. jižní palác a věž s vyhlídkou. Při prohlídce vás jistě zaujmou pozůstatky kamenných krbů, královská kaple ve věži i nálezy středověkých kachlů.

Jižní palác hradu Litice nad Orlicí.jpg
autor: BRA
Spustit audio