Zámek Moravany u Ronova nad Doubravou

26. červenec 2012

Patří mezi utajené a bohužel také chátrající skvosty našeho kraje. Přitom sem často jezdil slavný hudební skladatel Gustav Mahler.

Původně na místě dnešního zámku stávala tvrz. Poprvé byla připomínána v roce 1430, kdy byla v majetku Zdeňka z Nestajova. Zámek tady vyrostl až někdy ve 40. letech 18. století, kdy panství získal od rodu Robmhapů Ignác Václav Carretto Millesimo.

Tento původně italský šlechtický rod přišel do Čech v pobělohorském období a postupně skupoval panství kolem Golčova Jeníkova a v roce 1740 přikoupil i Moravany. Caretto Millesimové vlastnili pozdně barokní zámek s rozlehlým dvorem s hospodářskými budovami a sýpkou do roku 1800, kdy přešly pod nadaci pro podporu zchudlých šlechticů.

Po dlouhých sporech se nadace v roce 1823 ujímá správy statků a drží zámek až do konce 1. světové války. Po pozemkové reformě koupil zámek s panstvím doktor Sova a došlo také k přestavbě zámecké budovy.

A další vývoj? Ten už asi napadne každého. Rok 1948 znárodnění, hospodářské budovy obsadilo JZD a na zámku se střídali různé instituce a nájemníci. Po roce 1989 se už poměrně zchátralé panství navrátilo sestrám Aleně Mudroch a Miladě Gautschi, vnučkám původního majitele Dr. Sovy.

Zámek Moravany - propadlá střecha sýpky

Zhruba pět let je zámek v držení společnosti Farm Moravany, za kterou stojí známý italský realitní magnát Mauro Piccinini. Ten je veden v dalších zhruba stovce podobných účelových firem, které po celé republice vlastní několik obdobných (a podobně zdevastovaných) objektů. O objekt zámku majitel nejeví zájem, mnohem raději by využil přilehlé pozemky, které by rád využil pro stavbu rodinných domů.

Zámek Moravany - pohled na zámek z hospodářského dvora

Dnes je na barokní zámeček v Moravanech smutný pohled a objekt je i s přilehlým hospodářským dvorem v dezolátním stavu. U vzácné barokní sýpky dokonce došlo ke zřícení střechy, konec zámku v Moravanech je zdá se neodvratitelný.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.