Zapečená růžičková kapusta

Nepopulární zelenina ze školní jídelny si zaslouží, abyste jí dali ještě šanci. Má mnoho vitamínů a dostupná je i během zimního období.

Ingredience
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 80 g anglické slaniny
  • hrst mandlových plátků
  • máslo
  • 250 ml 33% smetany
  • strouhanka
  • parmezán
  • sůl
  • pepř

Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C a do hrnce dáme vařit vodu. Kapustičky očistíme, otrháme povadlé lístky a omyjeme. Rozpůlíme a vsypeme do hrnce s vařící osolenou vodou a krátce povaříme, aby neztratily barvu. Scedíme a necháme okapat.

V hrnci rozpustíme dvě lžíce másla (ideálně přepuštěného, nepřipaluje se) a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Přisypeme kapustičky a asi čtyři minuty opékáme.

Přilijeme smetanu, osolíme a opepříme a necháme probublávat. Nakonec kapustičky vsypeme do máslem vymazaného pekáčku, zasypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhankou a mandlemi. Pečeme asi dvacet minut, až sýr zezlátne.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.

moderátor Jan Pokorný

tata.jpg

Tata a jeho syn

Koupit

Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.