Zapečená růžičková kapusta
Nepopulární zelenina ze školní jídelny si zaslouží, abyste jí dali ještě šanci. Má mnoho vitamínů a dostupná je i během zimního období.
- 500 g růžičkové kapusty
- 80 g anglické slaniny
- hrst mandlových plátků
- máslo
- 250 ml 33% smetany
- strouhanka
- parmezán
- sůl
- pepř
Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C a do hrnce dáme vařit vodu. Kapustičky očistíme, otrháme povadlé lístky a omyjeme. Rozpůlíme a vsypeme do hrnce s vařící osolenou vodou a krátce povaříme, aby neztratily barvu. Scedíme a necháme okapat.
V hrnci rozpustíme dvě lžíce másla (ideálně přepuštěného, nepřipaluje se) a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Přisypeme kapustičky a asi čtyři minuty opékáme.
Přilijeme smetanu, osolíme a opepříme a necháme probublávat. Nakonec kapustičky vsypeme do máslem vymazaného pekáčku, zasypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhankou a mandlemi. Pečeme asi dvacet minut, až sýr zezlátne.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.