Zavřená silnice i železnice. V Holetíně na Chrudimsku začíná rekonstrukce mostu

4. červenec 2023 11:12

Most v Holetíně na Chrudimsku je poškozený nárazy kamionů. Teď začíná jeho dlouho plánovaná oprava a neobejde se bez silniční uzavírky i výluky na trati do Hlinska.

Most se proslavil jako past na kamiony. Běžně se tam stávalo, že pod ním velké soupravy uvízly. Nový most bude vyšší, stavba ale také bude znamenat několikaměsíční komplikace pro řidiče i pro cestující na železnici.

Vlaky nebudou jezdit tři měsíce 

Od čtvrtka 6.7. začne výluka v úseku Hlinsko-Žďárec u Skutče. Kvůli opravě holetínského mostu tam bude provoz zastavený na tři měsíce.

Čtěte také

„Správa železnic nový most v Holetíně začne budovat 6. července. Stavba by měla skončit 3. října,“ upřesňuje mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

Cestující musí využít náhradní autobusové spoje, dodává Jan Nevola: „Počítáme s tím, že bude zavedena náhradní autobusová doprava mezi Hlinskem a Žďárcem u Skutče, takže prosíme cestující, aby se před cestou v tomto období informovali u svého dopravce, zda na trati není výluka.“

Železničáři se pustili do opravy mostu

Hlavní problémem je výška mostu, byl totiž pro kamiony příliš nízký. Vešly se pod něj soupravy s maximální výškou 3,8 metru, velmi často se tam opakovaly situace, že kamiony pod mostem uvízly nebo do něj dokonce narazily.

Stavba už je těmito nárazy poškozená, vlaky tam musí jezdit pomalu a opatrně. Kompletní rekonstrukce to má změnit. Výška se zvedne o sedmdesát centimetrů na čtyři a půl metru. A také se rozšíří silnice, kam se vejde nový chodník. Celé místo by tak mělo být bezpečnější.

Holetínu se musí vyhnout také řidiči

Už teď je zavřená silnice, která pod mostem vede. Objížďka pro osobní auta vede přes Ranou, nákladní auta se musí místu vyhnout přes Krounu a Skuteč. Jsou změněné jízdní řády autobusů a i v tomto případě musí cestující počítat se zpožděním. Silniční omezení potrvají do konce října.

Spustit audio

Související